
Appendix  
Detailed response to consultation questions 
 
 
Question Response 

Q1  Should a liability to pay benefits 
that is recognised be based on 
expectations of employees’ 
pensionable salaries when they 
leave service, or on current salaries 
(including non‐discretionary 
increases)? 

 

 
We consider that recognition of a liability to pay benefits should be based on current 
salaries including non-discretionary increases.  It should not be based on expected 
employees’ pensionable salaries on leaving service.   
In accordance with the IASB Framework (paragraph 49) a liability is a present 
obligation arising from past events.  Employee expectations of pensionable salaries 
on leaving service will include expectations of discretionary future salary increases.  
These are not present obligations arising from past events – rather these are future 
operating costs and as such should not be recognised.   

Q2  Should financial reporting be based 
on the premise that a liability is 
owed to an individual employee or 
to the workforce as a whole?  What 
consequences do you consider your 
view has for the recognition and 
measurement of pension 
obligations? 

 

 
We consider that financial reporting should be based on the premise that a liability is 
owed to the workforce as a whole rather than on an individual employee by 
employee basis as this most accurately represents the substance and economic 
reality of the situation. This is especially true in the public sector where pay 
increases are generally agreed ‘en block’ across the workforce as a whole rather 
than individually. 
We do not consider that our view has any consequence on the recognition of pension 
obligations.  After all, the employer’s pension obligation to the workforce as a whole 
should simply reflect the sum of the obligations to individual employees.  We do 
recognise however that this view increases statistical confidence in the 
measurement of the obligation due to the use of a weighted average method of 
estimation to the population of individual employees in the workforce as a whole 
(the ‘expected value’ technique). 
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Q3  Do you agree that recognition 
should be based on the principle of 
reflecting only present obligations 
as liabilities? 

 

 
We agree with this principle.  This is in accordance with the IASB Framework 
(paragraph 60) which states that ‘liabilities are obligations of an entity to transfer 
economic benefits as a result of past transactions or events.’  In other words, only 
present obligations arising from past events should be recognised as liabilities. 

Q4  Do you agree that the consolidation 
of pension plans should be subject 
to the same principles as are 
usually applied in determining 
whether consolidation is 
appropriate? 

 

 
We agree that usual consolidation principles should be applied in determining 
whether consolidation of pension plans is appropriate.  There is no reason why the 
accounting treatment for the different pension arrangements described in chapter 3, 
paragraph 1.3 should differ.  The consolidation of pension plans would bring about 
the gross accounting of pension plan assets and liabilities and lead to the similar 
treatment of these items across the different pension arrangements described.  It 
would also be consistent with the principle of gross accounting found in accounting 
standards generally.  However, there may be reason to separately identify assets 
held to fund pension benefits (maybe in a similar manner to the separate disclosure 
required of restricted fund assets & liabilities in charity accounts). 

Q5  Do you agree that changes in assets 
and liabilities relating to pension 
plans should be recognised 
immediately, rather than deferred 
and recognised over a number of 
accounting periods or left 
unrecognised provided they are 
within certain limits (a ‘corridor’) 
approach?   

 
Yes, it is agreed that changes in pension assets and liabilities should be recognised 
immediately.  Whilst there are inherent uncertainties and assumptions used in their 
measurement which suggests there are merits in not recognising small changes 
within certain limits, this could also be argued to be the case in other areas of the 
financial statements. This is the basis of the concept of materiality. However, there 
are no exceptions from recognition of other items in the accounting period in which 
they occur.  In our view, there are no reasons why pension assets and liabilities 
should be treated any differently.  This will improve comparability and transparency 
and accord with likely IASB and FASB developments in this area.  



 

Q6  Do you agree with the paper’s 
views in the measurement of 
liabilities to pay benefits?  In 
particular, do you agree that: 

• Regulatory measures should not 
replace measures derived from 
general accounting principles? 

• The discount rate should reflect the 
time value of money only, and 
therefore should be a risk free rate? 

• Information about the riskiness of a 
liability (i.e. the risk that the 
amount of pension benefits will 
differ from today’s expectations) is 
best conveyed by disclosure rather 
than by adjusting the amount of the 
reported liability? 

• The liability should not be reduced 
to reflect its credit risk? 

 
We agree that: 

• regulatory measures should not replace measures derived from general 
accounting principles; and  

• expenses of administering the plan’s accrued benefits should be reflected in 
the liability. Such expenses would be present obligations arising from past 
events and therefore meet the definition of a liability as set out in the IASB 
Framework. 

 
However, we have concerns regarding the use of a risk free discount rate that 
reflects only the time value of money and that does not incorporate neither the risk 
associated with the pension liability nor the employer’s credit risk.  Ultimately, we 
realise that it is difficult and subjective to measure these risks and agree that no 
attempt should be made to quantify them.   
As far as the riskiness of the liability is concerned, the approach suggested in the 
discussion paper (paragraph 6.53 of chapter 5) of the use of a risk free rate with 
narrative description of the associated risks is the most pragmatic and objective way 
forward on this matter. 
As regards credit risk, there is no credit risk for public sector entities in respect of 
their pension liabilities.  Public sector pensions in the UK are underwritten by 
Government, or, for Local Government Pension Schemes, secured on future council 
tax income.  However, credit risk does exist in the private sector but again it is very 
difficult to quantify this risk.  On the basis of the arguments set out in paragraph 
7.10 of chapter 5 and in the interests of consistency and objectivity, we therefore 
agree that the pension liability should not be reduced to reflect its credit risk. 



• Expenses of administering the 
plan’s accrued benefits should be 
reflected in the liability? 

 

Q7  Where employees have options to 
receive benefits in different ways, 
should the liability be reported at 
the highest amount or at an 
amount that reflects the probability 
of different outcomes? 

 

 
We consider that it is appropriate to reflect the probability of different outcomes 
where a large number of outcomes are involved. This is in line with the approach 
outlined in IAS 37 (paragraph 39) which refers to the statistical ‘expected value’ 
approach of weighing all possible outcomes by their associated probabilities in order 
to estimate the amount of the obligation.  To not apply an expected value approach 
would invariably lead to overstatement of the liability in this situation. 
 

Q8  Do you agree that assets held to 
pay benefits should be reported at 
current values? 

 

 
We agree that pension assets should be reported at current values.  This will be 
market value where assets are traded in active markets and estimated using 
appropriate valuation techniques in other cases.  This is a more decision useful basis 
of reporting than historic cost, particularly in respect of assessing the stewardship of 
trustees.  It is also consistent with the current value approach to measurement of 
pension liabilities supported in this discussion paper.   

Q9  Do you agree that a ‘net’ asset or 
liability should be based on the 
difference between the amounts at 
which the assets and liabilities 
would be measured if they were 

 
We agree that a net asset or liability in the employer’s accounts should be calculated 
as the difference between the amounts at which the assets and liabilities would be 
measured if they were directly measured.  This will appropriately reflect the 
employer’s obligation to the pension fund to either make good any shortfall of  
pension fund assets to meet trust liabilities or to recover any surplus pension fund 
assets (subject to any restrictions on employer recovery of such assets). 



measured directly?   

 

Q10  Do you agree that different 
components of changes in liabilities 
and/or assets should be presented 
separately? 

 

 
We agree that different components of changes in pension assets and liabilities 
should be separately presented as proposed in chapter 8.   This will improve 
comparability across bodies as well as improve users’ ability to understand past 
trustee decisions in assessing their stewardship. 
 
From a stewardship perspective, the suggestion that actuarial gains and losses could 
be split between those relating to internal and external factors has significant merit. 
However any such split would ultimately be arbitrary and would not therefore aid 
comparability across entities.   It is agreed that actuarial gains and losses are, in 
effect, changes in estimates and as such should be reported through profit and loss.  
Exceptionally, their separate presentation outside of operating activities appears to 
be justified. 

Q11  Do you agree that the financial 
performance of an entity should 
reflect the actual return on assets, 
rather than the expected return, 
and that the expected return 
should be required to be disclosed? 

 

 
Yes, we agree that the financial performance of an entity should reflect the actual 
return on assets, rather than the expected return.  Financial statements should 
reflect the transactions and events that have occurred during the period and should 
therefore include the actual return on assets. 
We agree that there are valid reasons for disclosure of the expected return on assets 
(as set out in the discussion paper). However we consider that this should most 
appropriately be included in the notes to the accounts rather than in the primary 
financial statements themselves. 

Q12  Do you agree with the objectives of 
disclosure that are identified in this 
Chapter?  Are there specific 

 
We agree with the objectives for disclosure identified in Chapter 9.  The principle 
that the financial statements give adequate information on pension costs, risks and 
rewards and funding obligations clearly cannot be faulted. 
We do however have concerns regarding the volume of pension disclosures required 



disclosure requirements that 
should be added to or deleted from 
those proposed? 

 

– it is often difficult for users to see the ‘wood for the trees’.  For this reason, we 
consider that disclosure of alternative measures of measuring pension liabilities 
should not be required.  We are of the view that the financial statements should 
include disclosures about the amounts included in the accounts themselves rather 
than alternative measures that are not included.  If alternative measures are to be 
provided (and we are not convinced of their worth) they should be disclosed in the 
management commentary rather than in the accounts. 

Q13   Do you agree that multi‐employer 
plans should be reflected in an 
employer’s financial statements 
using the same principles as those 
that apply to a single employer 
plan?  How, in your view, should 
an accounting standard require 
that this be implemented in 
practice? 

 
We agree that multi-employer plans should be reflected in an employer’s accounts 
using the same principles as those that apply to a single employer plan. As chapter 
10 of the discussion paper suggests, there will be difficulties in measuring the 
individual employer obligations to the multi-employer plan.  Whilst ideally, individual 
employer settlement amounts should be obtained, there will clearly be practical 
difficulties in obtaining this information.   
 
With regard to local authorities pension funds, most of which are multi employer 
schemes, the triennial valuations are undertaken on robust bases, but interim 
valuations undertaken for FRS 17 purposes incorporate a number of ‘shirt cuts’ in 
order to reduce the costs of each year’s exercise. Detailed breakdowns of multi 
employer schemes are therefore possible, albeit at a price. 
 
As suggested, a more realistic approach is likely to be the use of an ‘allocation key’ 
such as pensionable salaries of active employees in calculating the proportionate 
shares of the pension asset or liability.  However, there will often be instances where 
even this information is not readily available in which case recognition of the 
contributions payable should still be allowed. 

Q14  Do you agree that a pension plan’s 
general purpose financial report 
should include its liabilities to pay 
benefits in the future?  Do you 
agree that the plan’s liabilities for 

 
We agree that a pension plan’s financial report should include its liabilities to pay 
future pensions.   
We also agree that the plan’s liabilities for future benefits should be quantified using 
the same principles as are used in calculating the employer’s liability. 
Such liabilities should be based on present obligations to pay pension benefits – in 
other words, based on current salaries (including any non-discretionary increases) in 
accordance with generally accepted practice for liability recognition. 



future benefits should be 
quantified using the same 
principles as an employer’s 
liability?   

 

The recognition and measurement of the pension liability in this way will not only 
provide ‘decision useful’ information to users of the accounts but also allow 
assessment of the trustees’ stewardship. 
 

Q15  Do you agree that a pension plan’s 
statement of financial position 
should reflect an asset in respect of 
amounts potentially receivable 
under an employer’s covenant, and 
that this should reflect the 
employer’s credit risk? 

 

 
It is agreed that a pension plan’s statement of financial position should reflect an 
asset in respect of amounts receivable under an employer’s covenant.  This is 
assuming that any inflow of benefits from the employer is virtually certain, in 
accordance with the requirements of IAS 37 regarding contingent assets.  This asset 
should be measured as the difference between the amount of the plan’s liability & 
the value of its assets available to pay those benefits, as proposed in paragraph 7.5 
of Chapter 11 of the discussion paper. 
Clearly the greater the risk of the employer becoming insolvent, the less is the 
employer’s covenant worth from the perspective of the pension plan and this needs 
to be reflected in the measurement of the asset in the pension plan’s accounts.  In 
other words, despite the inconsistency with the exclusion of credit risk in the 
measurement of the employer’s pension liabilities as proposed in chapter 5, the 
amounts due under the employer’s covenant should reflect the employer’s credit 
risk. 
In reality, the issue of employer’s credit risk is not relevant to public sector pension 
schemes given such schemes are underwritten by Government or for Local 
Government Pension Schemes by future council tax income. 

Q16  Are there types of pension 
arrangements that require further 
consideration?  Please identify the 
specific features of these 
arrangements and suggest how the 

 
We are unaware of any other types of pension arrangements that require further 
consideration in this paper. 



principles of this paper would 
require development to secure 
appropriate financial reporting for 
them.   

 

Q17  Are there further specific issues 
relating to the cost and benefit of 
the proposals that should be taken 
account of in their further 
development?  

 

 
We are unaware of any cost/benefit aspects of the proposals that should be further 
considered. 

 
 
 




