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Dear Sirs, 

 

The Association for Financial Markets in Europe (AFME)1 welcomes the 

opportunity to comment on the International Accounting Standards Board’s 

(IASB) Discussion Paper DP/2013/1 A Review of the Conceptual Framework 

for Financial Reporting (“the DP”).   

 

We note the letter from the International Swaps and Derivatives Association 

(ISDA) dated 14 January 2014 on the DP.  AFME members broadly support 

ISDA's general comments on the DP and its responses to the specific 

questions for respondents as summarised in Appendix H of the DP.  Further 

to the above, AFME's members have the following specific comments on the 

DP: 

 

Derecognition (Question 9) 

 

Like ISDA, our members disagree with the IASB's preliminary view on 

derecognition, which concludes that a control approach, as described in 

paragraph 4.36(a) of the DP, should be applied.  

 

For financial assets, the control approach advocated by the IASB in the DP is 

inconsistent with the current derecognition model applied in IAS 39 (and 
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IFRS 9), which continues to adopt what is primarily a risk and rewards 

approach, with a control based overlay that applies only if the risk and 

rewards analysis is inconclusive.  

 

The derecognition model for financial assets was subject to a review in 2009, 

in the context of a proposal to move to a control based model.  However, the 

general consensus from that project, following extensive consultation and full 

due process by the IASB, was that the existing derecognition model in IFRS 

was more appropriate than a pure control based model, and consequently it 

was decided not to change the existing IFRS model. 

 

Thus, based on the above, although we accept that there may be 

circumstances where the conceptual framework will be inconsistent with 

current accounting standards, we do not believe that it is appropriate to 

introduce concepts that are at odds with the existing guidance in IFRS for 

such wide scale topics as derecognition, particularly where the prevailing 

guidance has recently been affirmed following a thorough review by the IASB 

and its constituents. 

 

Therefore, in our view, the IASB should restrict its guidance on derecognition 

in the Conceptual Framework to a high level principle that would 

accommodate both a risk and rewards based and a control based model.  Any 

change to the existing model with a view to developing a more control based 

approach should be undertaken as a standards level project with full due 

process and consultation with constituents. 

 

Definition of equity and distinction between liabilities and equity 

instruments (Question 10) 

 

Our members agree with the IASB's preliminary view that the Conceptual 

Framework should retain the existing definition of equity as the residual 

interest in the assets of the entity after deducting all its liabilities and that it 

should state that the IASB should use the definition of a liability to 

distinguish liabilities from equity instruments.  

 

Our members also agree with the IASB's preliminary view that if an entity 

has issued no equity instruments, it may be appropriate to treat the most 

subordinated class of instruments as if it were an equity claim, with suitable 

disclosure.  We further agree that identifying whether, and if so, when, to use 

this approach based on identifying the most subordinated class of 

instruments would be a standards level decision to be made when developing 
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or revising particular standards, rather than a matter to be addressed in the 

Conceptual Framework. 

 

Notwithstanding the above, we endorse the comments made by ISDA in their 

letter to the IASB.  In particular, we agree with ISDA that it would be 

inappropriate to adopt the narrow equity approach outlined by the IASB in 

paragraph 5.30 of the DP, since many classes of instrument have the 

commercial characteristics of equity without being the most subordinate 

class of instruments.  

 

Moreover, for similar reasons to those outlined in ISDA's letter, we disagree 

with the strict obligation approach outlined by the IASB in paragraph 5.34 of 

the DP.  In particular, for the reasons outlined in paragraphs BC10 to BC 15 of 

IAS 32, our members believe that permitting an entity's shares to be used as 

a currency while achieving equity classification for such instruments would 

not improve accounting, as it would then be possible for almost any 

obligation to be recorded as equity simply by requiring it to be discharged in 

a variable number of the entity's own shares. 

 

Thus, in summary, although our members believe that it is important for the 

IASB to address the definitions of equity and liabilities and the distinction 

between them in the Conceptual Framework, we believe that any such 

definitions should be restricted to high level conceptual principles.  In our 

view, the Conceptual Framework project is not the appropriate forum in 

which to develop or determine specific approaches to distinguishing between 

equity and liabilities, such as the narrow approach or the strict obligation 

approach outlined in the DP.  We believe that if either of these approaches, or 

any other alternatives, are to be further developed in detail, this should be 

done in the form of a separate standards level project. 

 

Further, in light of the consultation on financial instruments with the 

characteristics of equity in the IASB’s joint project with the US Financial 

Accounting Standards Board (FASB), which was suspended in 2010 without 

developing a satisfactory and universally accepted approach to accounting 

for such instruments, our members believe that, as noted in our letter to the 

IASB dated 30 November 2011 on its Agenda Consultation, this matter could 

be most effectively addressed by making appropriately targeted amendments 

to IAS 32. 
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Presentation in the statement of comprehensive income – profit or loss 

and other comprehensive income (Questions 19 to 21) 

 

Our members view an entity’s profit or loss as a key financial metric that is 

globally recognised and understood, and therefore support the IASB’s 

preliminary view that the Conceptual Framework should require profit or 

loss to be presented as a total or sub-total in the financial statements.  Like 

the IASB, we believe that the reasons for retaining this measure, as outlined 

in paragraph 8.20 of the DP, outweigh the arguments for not retaining it as 

outlined in paragraph 8.21 of the DP.   

 

Our members also agree with the IASB’s preliminary view that the 

Conceptual Framework should require the recycling of some gains and losses 

from other comprehensive income (OCI) to profit or loss when they are 

realised or at a time specified by particular standards.  As noted in paragraph 

8.24 of the DP, our members believe that recycling protects the integrity of 

profit or loss as the primary source of information about an entity’s return on 

its economic resources and provides users of financial statements with 

relevant information about a transaction or event (e.g. realisation or 

settlement).   

 

In this context, like ISDA, we strongly support the concept of cash flow hedge 

accounting, with gains and losses initially recorded in OCI and subsequently 

recycled to profit or loss when the hedged item affects profit or loss.  Further, 

as noted in previous correspondence including our letter to the IASB dated 

27 March 2013 on the proposed amendments to the classification and 

measurement requirements in IFRS 9, we also believe that where gains and 

losses on an entity’s issued debt instruments arising due to changes in its 

own credit are realised, then these amounts should also be recycled from OCI 

through the profit and loss account.   

 

Overall, our members support a combination of Approach 2A, the narrow 

approach and Approach 2B, the broad approach to determining which items 

are to be included in OCI.  However, like ISDA, we believe that the IASB 

should seek to find a more conceptual basis for the use of OCI than the 

principles outlined in the DP.  We further agree with ISDA that, in general, an 

item in OCI should be recycled through profit or loss if the OCI amount is 

realised externally through, for example, a sale or the occurrence of the 

hedged cash flow in cash flow hedge accounting.  
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Additional guidance to support the asset and liability definitions 

(Questions 5 to 7) 

 

With regard to constructive obligations, our members agree with retaining 

the existing definition, which encompasses both legal and constructive 

obligations rather than narrowing the definition to include only liabilities 

that are enforceable by legal or equivalent means.  However, we also endorse 

ISDA’s comments in relation to the proposed guidance in paragraph 3.50 of 

the DP and would similarly oppose the introduction of this guidance if it were 

to mean that a restructuring provision would not meet the criteria for a 

constructive obligation. 

 

With regard to the meaning of ‘present’ in the definition of a liability, our 

members, like ISDA, believe that an entity should recognise a liability which it 

has no practical ability to avoid and therefore support view 2 as outlined in 

paragraphs 3.77 to 3.81 of the DP.   

 

Notwithstanding the above, we note that the IASB has a long-running project 

on IAS 37, Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets, which has 

not clearly resolved the many issues relating to present obligations and other 

similar matters, despite extensive discussions and broad consultations. We 

therefore believe that the IASB should avoid seeking to establish definitive 

guidance on such matters through the Conceptual Framework project where 

it has been unable to resolve such issues through the more thorough review 

and consultation inherent in the due process associated with a standards 

level project. 

 

Paragraph 3.112 states that “...Strictly speaking, trade date accounting is 

inconsistent with the concepts discussed in the Discussion Paper...”  

However, the DP does not further address this inconsistency nor seek to 

resolve it.  Given that trade date accounting is widely used amongst banks 

and other financial institutions, and is considered to provide reliable and 

relevant information for users of financial statements, we believe that this 

issue should be further addressed and that the IASB should seek to resolve it 

as it seems implausible that a Conceptual Framework can be established that 

is inconsistent with such a widely used and accepted principle. 

 

Presentation and disclosure (Question 18) 

 

Our members agree with the IASB’s preliminary view that it should consider 

the communication principles set out in paragraph 7.50 of the DP when it 
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develops or amends disclosure guidance in IFRSs, and therefore consider that 

the communication principles in paragraph 7.50 should be part of the 

Conceptual Framework.   

 

As noted by ISDA, there is a considerable amount of ‘disclosure overload’ in 

current financial reporting, which is both onerous for preparers from a 

compliance perspective and may risk the more important disclosures being 

obscured.  We believe that these issues could be partially addressed by 

introducing the communication principles outlined in the DP.  However, as 

noted in our letter to the IASB dated 30 November 2011 on its Agenda 

Consultation, we also believe that a framework for disclosure, comprising a 

set of principles against which the proposed disclosure requirements of each 

new or modified IFRS could be measured, should also be established through 

a separate project similar to the FASB’s disclosure framework project.  

Notwithstanding this, we continue to believe that disclosures should be 

established primarily in individual standards and would not support the 

development of a separate IFRS on disclosure.   

 

We would be pleased, of course, to further discuss the issues covered in this 

letter or to provide further information about any of the matters which our 

members have raised if that would be helpful. 

 

Yours faithfully, 

 

 

 

 

Richard Middleton 
Managing Director Tax & Accounting 
AFME 
 
 


