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International Accounting Standards
Board (IASB)

30 Cannon Street

London EC4M 6XH

United Kingdom

20 October 2015
Dear Board Member,

RE: ED/2015/5 Remeasurement on a Plan Amendment, Curtailment or Settlement/
Availability of a Refund from a Defined Benefit Plan

BUSINESSEUROPE appreciates the opportunity to comment on the proposed
amendments to IAS 19 and IFRIC 14 (Exposure Draft ED/2015/5 Remeasurement on a
Plan Amendment, Curtailment or Settlement/Availability of a Refund from a Defined
Benefit Plan) issued in June 2015 (referred to as ‘ED’).

We welcome the efforts of the Board to clarify the addressed issues.
BUSINESSEUROPE agrees with the proposals to amend IFRIC 14. In our view, these
amendments are an appropriate clarification to the existing requirements and represent
a helpful guidance regarding the application of IFRIC 14.

However, we do not fully agree with the proposed amendments to IAS 19. With respect
to the proposed requirements to recalculate current service cost and net interest after a
plan amendment, curtailment or settlement (referred to as ‘plan event’) based on the
updated actuarial assumptions, as well as the proposed requirement to determine net
interest for the period after the plan event based on the remeasured net defined benefit
liability (asset), we are concerned that these requirements would lead to a significant
loss in comparability between post-employment benefit plans within a single entity, as
well as between post-employment benefit plans at different entities. We doubt that the
benefit from the proposed amendment would outweigh the respective costs.

Our detailed comments and response to the IASB'’s questions is set out in the appendix
to this letter.

Please do not hesitate to contact us, should you wish to discuss these issues any
further.

Ywgurs sificarely,

-~

Jérome P._Gtauvin
Deputy Director General
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APPENDIX

Question 4 — Accounting when a plan amendment, curtailment or settlement
occurs
The IASB proposes amending IAS 19 to specify that:

(a) when the net defined benefit liability (asset) is remeasured in accordance with
paragraph 99 of IAS 19:

(i) the current service cost and the net interest after the remeasurement are
determined using the assumptions applied to the remeasurement; and

(1 an entity determines the net interest after the remeasurement based on
the remeasured net defined benefit liability (asset).

(b) the current service cost and the net interest in the current reporting period
before a plan amendment, curtailment or settlement are not affected by, or
included in, the past service cost or the gain or loss on settlement.

Do you agree with that proposal? Why or why not?

We do not agree with the proposed amendments to IAS 19. Under the current
requirement of IAS 19, an entity does not have to update actuarial assumptions to
calculate current service cost and net interest after a plan event. Consequently, it is
also not required to calculate net interest for the period after a plan event based on the
remeasured net defined benefit liability (asset). In the course of the introduction of
IAS 19 (revised) in 2011, the Board decided against a requirement to update all
assumptions for current service cost and net interest in case of a plan event. Instead,
the board noted in BC64 to IAS 19 (2011) that the assumptions underlying the
calculation of the current service cost and net interest are based on the assumptions as
of the end of the prior financial year. We could not identify any reasons that would
justify a revision of the Board’s view, and continue to agree with this view.

The amendment now proposed in the ED would require a comprehensive update of all
actuarial assumptions to recalculate current service cost and net interest for the period
after the plan event; the net interest calculation for the time after the plan event would
have to be based on the remeasured net defined benefit liability (asset). The
requirement to remeasure is determined on a plan-by-plan basis. In light of the facts
mentioned above, BUSINESSEUROPE is concerned that the implementation of this
amendment may result in the following issues:

(i) A comprehensive update of all actuarial assumptions wouid result in
significant cost increase for entities since the update of actuarial
assumptions would lead to an increased workload for administering the
plans that are subject to a plan event. Moreover, actuarial valuations for the
current service cost and net interest after a plan event would also lead to
increased costs.
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(i) Updating the assumptions for selected plans, i.e. plans with a plan event,
would reduce comparability between different plans of an entity as well as
between entities with and without a plan event.

Without a plan event, the current service cost as well as the net interest are calculated
at the beginning of the relevant period and are expensed on a pro rata basis over the
period. We consider that in case where there is a plan event, the respective measures
for the affected plan should be adjusted to reflect the change caused by the plan event
itself. Thus it is necessary to account e.g. for a decrease in the number of plan
participants by reducing current service cost after the event. In our opinion, when an
entity performs such an adjustment, it provides useful information for the period after
the plan event. In order to reflect the impacts of a plan event, it is not necessary to
update all actuarial assumptions. Decision-useful information would be provided by
adjusting for the impact of the plan event itself rather than by updating all assumptions
which would not have been updated without the event.

It follows that, in our view, a general requirement to update all of a plan's actuarial
assumptions would not enhance the relevance of the information provided. In particular
as only the plan event itself is or might be under the control of the entity, whereas
actuarial assumptions — such as mortality tables — are not, updating actuarial
assumptions would not result in useful information. Furthermore, post-employment
benefits are already considered to be a complex area, and we do not consider that
these changes to IAS 19 enhance the relevance or reliability of the information.

In conclusion, we think that the costs of the proposed amendment to update all
assumptions in case of a plan event would outweigh the potential benefits. Therefore,
we kindly ask the IASB to abandon its proposal with regard to cost and comparability
considerations. In the opinion of BUSINESSEUROPE, it would be adequate to restrict
the necessary adjustments caused by a plan event to the results of the plan event
itself.

Question 5 — Transition requirements

The |IASB proposes that these amendments should be applied retrospectively, but
proposes providing an exemption that would be similar to that granted in respect of the
amendments to IAS 19 in 2011. The exemption is for adjustments of the carrying
amount of assets outside the scope of IAS 19 (for example, employee benefit
expenses that are included in inventories) (see paragraph 173(a) of IAS 19).

Do you agree with that proposal? Why or why not?

Since we do not agree with the proposed amendments to IAS 19, we consequently do
not consider it necessary to comment the transition requirements.

With regard to the amendments to IFRIC 14, we agree that these should be applied
retrospectively, including the proposed exemption for assets outside the scope of 1As
19.




