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Dear Sir/Madam,  

 

SwissHoldings, the Swiss Federation of Industrial and Services Groups in Switzerland, repre-

sents 61 Swiss groups, including most of the country’s major industrial and commercial enter-

prises. We very much welcome the opportunity to provide comments to this ED. Our response (in 

the appendix) has been prepared in conjunction with our member companies. 

 

 

Yours sincerely 

 

SwissHoldings 

Federation of Industrial and Service Groups in Switzerland 

 

  

 

Christian Stiefel 
Chair Executive Committee 

Denise Laufer 
Senior Policy Manager 

  
 
 
 
cc SH Board 
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APPENDIX 
 
ANSWERS TO SPECIFIC QUESTIONS IN INVITATION TO COMMENT 
 
 
Question 1 – Accounting when other parties can wind up a plan or affect benefits for plan 
members without an entity’s consent 
 
The IASB proposes amending IFRIC 14 to require that, when an entity determines the availability 
of a refund from a defined benefit plan: 

(a) the amount of the surplus that an entity recognises as an asset on the basis of a future 
refund should not include amounts that other parties (for example, the plan trustees) can 
use for other purposes (for example, to enhance benefits for plan members) without the 
entity’s consent. 

(b) an entity should not assume a gradual settlement of the plan as the justification for 
the recognition of an asset, if other parties can wind up the plan without the entity’s 
consent. 

(c) other parties’ power to buy annuities as plan assets or make other investment de-
cisions without changing the benefits for plan members does not affect the availa-
bility of a refund. 

Do you agree with the proposed amendments? Why or why not? 
 
Whilst generally we agree with the proposals we suggest that the amendments clarify under what 
circumstances surpluses can be recognised when changes to benefits needs to be decided jointly 
by members of the sponsoring company and representatives of the employees. This is a typical 
situation in Switzerland where changes to plan benefits need to be decided by a Board of Trustees 
with equal representation from the sponsoring company and the employees. There is no deciding 
casting vote by either side. We wish that the standard provides clarification under what circum-
stances, if any, a pension asset can be established for plan surpluses so as to avoid differing 
interpretations. 
 
 
Question 2 – Statutory requirements that an entity should consider to determine the eco-
nomic benefit available 
 
The IASB proposes amending IFRIC 14 to confirm that when an entity determines the availability 
of a refund and a reduction in future contributions, the entity should take into account the statu-
tory requirements that are substantively enacted, as well as the terms and conditions that are 
contractually agreed and any constructive obligations. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 
 
Whilst generally we agree with the proposals we consider that as currently written just referring to 
“statutory“ requirements is a major simplification as the interaction of “statutory” and IAS 19 ac-
counting requirements can be a complex matter. 
 
This is the case in Switzerland where typically the actuarial method and assumptions used to pre-
pare the “statutory” accounts of defined benefit plans are substantially different from those that 
need to be used for IAS 19 accounting purposes. 
 
We request that at least the Basis of Conclusions of the amended standard discusses these issues 
and explains why the enacted “statutory” requirements should have an impact on IAS 19 account-
ing considerations. 
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Question 3 – Interaction between the asset ceiling and past service cost or a gain or loss 
on settlement 
 
The IASB proposes amending IAS 19 to clarify that: 

(a) the past service cost or the gain or loss on settlement is measured and recognised in 
profit or loss in accordance with the existing requirements in IAS 19; and 

(b) changes in the effect of the asset ceiling are recognised in other comprehensive income 
as required by paragraph 57(d)(iii) of IAS 19, as a result of the reassessment of the asset 
ceiling based on the updated surplus, which is itself determined after the recognition of 
the past service cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 
 
We agree with the proposals. 
 
To us they seem consistent with the current standard and appear a clarification of existing practice. 
 
 
Question 4 – Accounting when a plan amendment, curtailment or settlement occurs 
 
The IASB proposes amending IAS 19 to clarify that: 

(a) when the net defined benefit liability (asset) is remeasured in accordance with paragraph 
99 of IAS 19: 

i. the current service cost and the net interest after the remeasurement are 
determined using the assumptions applied to the remeasurement; and 

ii. an entity determines the net interest after the remeasurement based on the 
remeasured net defined benefit liability (asset). 

(b) the current service cost and the net interest in the current reporting period before a plan 
amendment, curtailment or settlement are not affected by, or included in, the past service 
cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 
We disagree with these proposals, taken as a whole. 
 
In our view these add complexity and cost to preparing financial statements with little additional 
benefit. At the same time they reduce comparability, both between different defined benefit plans 
in the same company, and between similar defined benefit plans in different companies. 
 
We also believe that the proposal introduces an unnecessary and inappropriate inconsistency be-
tween: 
 

 the approach adopted following a remeasurement due to a plan amendment, curtailment 
or settlement – where the proposal is to recalculate the current service cost and net interest 
on the assumptions used for the remeasurement; and 

 the approach adopted following a remeasurement  at an interim reporting date – where (in 
accordance with paragraph 28 of IAS 34) there is to be no change to the current practice 
that current service cost and net interest for the balance of the reporting period are based 
on the assumptions used at the beginning of the reporting period. 

 
Furthermore, we disagree with the comments in BC 17 of the ED. We believe that the proposal will 
result in significant additional costs, and our actuarial advisors have confirmed this view. 
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Specifically: 
 

 We agree with paragraph (b) of the proposal, which clarifies what we believe to be existing 
practice. 

 We also agree that after the remeasurement, the current service cost for the remainder of 
the period should reflect the substance of the plan amendment / curtailment / settlement 
that caused the remeasurement. In our view this is existing practice under current IAS 19. 

 Further, we agree that the net interest after the remeasurement should reflect the remeas-
ured net defined benefit asset/liability. Again we believe this to be current practice under 
the existing IAS 19. 

 
However we disagree with the proposals that the current service cost and net interest for the period 
after the remeasurement should use the assumptions used in the remeasurement. We believe they 
should continue to be calculated using the assumptions that were set at the start of the period. 
This can be illustrated in the example below. 
 
Company ABC has a 31 December year-end. It has two identical defined benefit plans, Plan #1 
and Plan #2. Each of the plans has 1,000 members. Effective 30 June, there is a plan amend-
ment/curtailment in Plan #1 that affects 100 members. Also during the period to 30 June, there is 
a change in interest rates that affect the discount rates used to calculate the defined benefit obli-
gation of both plans. 
 
Under current IAS 19, as at 30 June: 
 

1. A remeasurement would take place for Plan #1 in respect of the 100 members affected. A 
past service cost would be calculated and included in the income statement as at 30 June. 

2. The current service cost and net interest of Plan #1 for the second half of the year would 
be recalculated in respect of the 100 affected members, using the same assumptions as 
were set at the start to the year. 

3. For points (1) and (2), revised actuarial valuations are needed in respect of the 100 affected 
members. 

4. For both Plan #1 and Plan #2, the net asset/liability recorded in the balance sheet would 
be adjusted for the change in discount rates, with the adjustment recorded in Other Com-
prehensive Income. 

 
Our understanding of the proposals would be that: 
 

a) The past service cost would be calculated in the same way as currently - point (1) above - 
as would the adjustment to Other Comprehensive Income for the change in discount rates 
– point (4) above. 

b) The current service cost and net interest of Plan #1 for the second half of the year would 
be recalculated for the whole membership of 1,000 (not just the 100 affected members) 
and would use the assumptions applicable at 30 June. 

c) This would require a revised actuarial valuation for the whole population of Plan #1, not just 
the 100 affected members. 

d) At the same time the current service cost and net interest of Plan #2 would continue to be 
calculated using the assumptions set at the start of the year. 

 
The result of the proposal would be that current service cost and net interest of Plans #1 and #2 
would be calculated for the rest of the year based on different assumptions. Therefore they would 
not be comparable, and furthermore the defined benefit plans costs of Company ABC would not 
be comparable with other similar companies that did not have remeasurements in their defined 
benefit plans. The reader has no way to understand or model these effects without access to the 
underlying calculations and revised assumptions that were used as at 30 June – which are not 
disclosed. 
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Finally Company ABC does not only have to revise the defined benefit costs for the 100 affected 
members, it now has to rerun the calculations for the entire 1,000 membership of Plan #1, which 
obviously will cost time and money. Therefore the assertions in BC 17 of the ED are, in our view 
and those of our actuarial advisors, not correct. 
 
In our view the proposal is an honest attempt in isolation to make a more accurate computation. 
However, this accuracy is spurious, given that IAS 19 already requires many assumptions and 
simplifications, and specifically does not require (actually it does not allow) that current service cost 
and net interest are adjusted during the year for changes in actuarial assumptions during the year, 
as is acknowledged in BC 18 of the ED. 
 
In our experience most readers struggle with the accounting for defined benefit plans under IAS 
19. However, those that do understand it, also understand well the assumptions and simplifications 
used in the accounting treatment, and are able to use the disclosures in annual Financial State-
ments together with interim disclosures to make their assessments and compare companies. The 
proposals do nothing to help the former, while they confuse and hinder the later. 
 
 
Question 5 – Transition requirements 
 
The IASB proposes that these amendments should be applied retrospectively, but proposes 
providing an exemption that would be similar to that granted in respect of the amendments to IAS 
19 in 2011. The exemption is for adjustments of the carrying amount of assets outside the scope 
of IAS 19 (for example, employee benefit expenses that are included in inventories) (see para-
graph 173(a) of IAS 19). 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 
 
We disagree with this proposal. In our view these changes should be applied prospectively. 
 
Retrospective restatement would require a recalculation of any remeasurement that was carried 
out in the comparative period, for example if the case outlined in our answer to question 4 occurred 
during the comparative period. We therefore do not understand the comment in BC20 of the ED. 
 
As with our answer to question 4, we believe this adds a spurious level of accuracy to the compar-
ative figures, since the other defined benefit plan costs in the comparative period will not be re-
stated and therefore will continue to be based on the actuarial assumptions set at the start of that 
period. We believe that all plans in the comparative period should be accounted for based on 
mutually consistent assumptions. 
 
Additionally retrospective restatement would require duplicate actuarial valuations which have a 
additional cost for the preparer. 
 
Finally on this topic, we consider that the IASB should only recommend retrospective application 
in extremely rare circumstances for areas that are likely to be fundamentally material to an entity’s 
financial statements and should not be proposed for more minor changes such as proposed by 
these amendments. The IASB should take into account the confusion caused amongst users of 
financial statements by making relatively minor changes to the prior year basis of accounting. Our 
members experienced this confusion when adopting the last changes to IAS 19 and consider that 
the changes being proposed by these amendments will not be as fundamental. As a result pro-
spective adoption, If necessary with added disclosure, would be appropriate. 


