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7th June 2015 
 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UK 
 
Cc: EFRAG 
 
Dear Sir/Madam 
 
Exposure Draft – Classification of Liabilities  
Norsk RegnskapsStiftelse (the Norwegian Accounting Standards Board) welcomes the opportunity to 
submit its views on the Exposure Draft Classification of Liabilities.  
 
We support the initiative to provide guidance on the classification of liabilities. However, we are 
concerned that the exposure draft does not address the typical challenges in applying the 
classification criteria in IAS 1. We are of the opinion that additional guidance on classification of 
liabilities should be included.  
 
Furthermore, we would like to point out that the amendment to IAS 1.69 referring to a debt settled by 
transferring equity instrument could be interpreted to either refer to (i) equity instruments held by the 
entity as financial assets or (ii) the entity’s own equity instrument. This ambiguity should be removed. 
In our opinion, issuing own equity instrument is not an “outflow of resources”, and a debt that is agreed 
to be settled by issuing own equity instruments, should be classified as non-current.  
 
Our detailed comments to the questions in the order suggested by you are set out in the appendix to 
this letter. 
 
Please do not hesitate to contact us if you would like to discuss any specific issues addressed in our 
response.  
 
 
Yours faithfully,  
 
 
Erlend Kvaal 
Chairman of the Technical Committee on IFRS of Norsk RegnskapsStiftelse 
 
 
CC: EFRAG 
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Question 1—Classification based on the entity’s rights at the end of the reporting period 
The IASB proposes clarifying that the classification of liabilities as either current or non-current should 
be based on the entity’s rights at the end of the reporting period. To make that clear, the IASB 
proposes: 
(a) replacing ‘discretion’ in paragraph 73 of the Standard with ‘right’ to align it with the 

requirements of paragraph 69(d) of the Standard; 
(b) making it explicit in paragraphs 69(d) and 73 of the Standard that only rights in place at the 

reporting date should affect this classification of a liability; and 
(c) deleting ‘unconditional’ from paragraph 69(d) of the Standard so that ‘an unconditional right’ 

is replaced by ‘a right’. 
Do you agree with the proposed amendments? Why or why not? 
 
 
We agree with the proposed clarifications as it removes inconsistency in terms used in the different 
paragraphs. However, we do not believe that the challenges in applying the classification requirements 
relate to the inconsistency in terms used, and we question whether the amendments/clarifications will 
impact current practice and/or reduce diversity in practice. 
 
The Exposure Draft Annual Improvement to IFRS 2010-2012 Cycle suggested clarifying that a 
refinancing arrangement should only result in a non-current classification if the arrangement was with 
the same lender and on the same or similar terms. It concluded not to proceed with the proposed 
amendment as many respondent did not find the additional guidance about “same or similar terms” 
useful, and because the proposed amendment would raise practical issues.  
 
However, it is still unclear whether a roll-over or refinancing has to be with the same lender and or at 
similar terms. The comment in BC11, indicates that the right to refinance should be with the same 
lender. Would that also apply if the new lender pays directly to the old lender, so that no outflow of 
resources is required by the entity? We recommend the Board to clarify if refinancing with other than 
the same lender may allow for the use of the reclassification exception proposed in paragraph 72R (a).  
 
Furthermore, the procedure of first proposing to include a “same lender” requirement, for later to 
decide not to proceed with it based on feedback received, and finally reintroducing the requirement 
through a comment in the basis for conclusion when making other related changes to IAS 1, is not a 
proper way of addressing the issue.    
  
There does not seem to be any requirement for the refinancing right to be at the same term for the 
debt to be classified as non-current. The main principle seems to be whether an outflow of resources 
can be avoided. This indicates that an entity having a debt that originally is due three months after the 
balance sheet date which before year end receives an offer from the bank to extend maturity at 
different terms (eg: higher interest rate), may classify that debt as non-current. If this understanding is 
correct, it should be stated more explicitly.   
 
There are other practical issues relating to classification of liabilities than those mentioned above. In 
our view, it would be helpful if additional application guidance or illustrative examples where included 
on how to apply the guidance in 72R and 73R.  
 
We would also like to point out that it is unclear to us why 72R is changed from including a right to 
“refinance or roll over” an obligation, to only include a right to roll over an obligation. The ED provides 
no further explanation for the removal of the reference to refinancing. We recommend that the 
objective of this amendment is clarified.  
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Question 2—Linking settlement with the outflow of resources 
The IASB proposes making clear the link between the settlement of the liability and the outflow of 
resources from the entity by adding ‘by the transfer to the counterparty of cash, equity instruments, 
other assets or services’ to paragraph 69 of the Standard. 
Do you agree with that proposal? Why or why not? 
 
We agree that there should be a link between the settlement of the liability and the outflow of 
resources. This clarifies that if no outflow of resources is required within 12 months, the liability 
should be classified as non-current. We further agree that an outflow of resources can include more 
than cash.  
 
However, we would like to point out the following:  
 
i) The guidance in paragraph 69 (d) of IAS 1 states that “Terms of a liability that could, at the 

option of the counterparty, result in its settlement by the issue of equity instruments do not 
affect the classification” and 
 

ii) The proposed additional wording in paragraph 69 states that “For the purposes of 
classification as current or non-current, settlement of a liability refers to the transfer to the 
counterparty of cash, equity instruments, other assets or services that results in the 
extinguishment of the liability.” 

 
Paragraph 69 d) clearly says that a long term liability that may be settled by the issue of equity 
instrument of the option of the counterparty, is classified as non-current. However, the proposed 
additional wording may be interpreted in different ways. One way to interpret the amendment is that 
“transfer of equity instruments” refers to financial assets held by the entity. Alternatively, it could be 
interpreted to include the entity’s own equity instrument. In the latter case, the amended text seems 
inconsistent with the paragraph 69 d). The meaning of the reference to “equity instruments” in the 
amended text should be clarified. In our opinion, issuing own equity instrument is not an “outflow of 
resources”. A debt that will be settled by issuing own equity instruments eg 3 months after the balance 
sheet date, should in our opinion be classified as non-current.  
 
 
Question 3—Transition arrangements 
The IASB proposes that the proposed amendments should be applied retrospectively. 
Do you agree with that proposal? Why or why not? 
 
We agree that the proposed amendment should be applied retrospectively as it results in financial 
information that is comparable.  
 
However, we do not agree with the reasoning for the transition requirements in BC 19-22 that states 
that this is not a change in accounting policy, but would be more in nature of a change in accounting 
estimate.  In our opinion, this is not a change in accounting estimate, but more in nature of a change in 
accounting policy. In our opinion, retrospective application is in accordance with the general principles 
of IAS 8 Accounting policies, Changes in Accounting Estimates and Errors.  We recommend that the 
arguments given in the basis for conclusion are removed.  
 


