Mr

Hans Hoogervorst

Chairman

International Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London EC4M 6XH

GrolRbritannien

ED/2014/2 Investment Entities: Applying the Consolidation
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Dear Mr Hoogervorst

The German Insurance Association (GDV) takes the opportunity to com-
ment on the Exposure Draft “Investment Entities: Applying the Consolida-
tion Exception (Proposed amendments to IFRS 10 and IAS 28)"
(ED/2014/2), issued by IASB on the 11 June 2014 for public consultation.

In general, we support the clarifying amendments to IFRS 10 Consolidat-
ed Financial Statements and IAS 28 Investments in Associates and Joint
Ventures as proposed by the IASB. We also share the Board'’s rationale
for the suggested relief for certain non-investment entities investors as
they would be able to retain, when applying the equity method, the fair
value measurement that is applied by an investment entity associate to its
interests in subsidiaries (Question 3 (a)). We recommend however that the
similar relief should also apply to the non-investment entity investor that is
a joint venturer in a joint venture (Question 3 (b)). For our full responses to
specific questions and our rationale we refer to the annex of our letter.

If you like to discuss our comments in more detail, we would be delighted.

With best regards

Dr. Axel Wehling
Member of the Board
German Insurance Association

Hans-Juergen Saeglitz

Head of Accounting
German Insurance Association
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Annex

Question 1 — Exemption from preparing consolidated financial
statements

The IASB proposes to amend IFRS 10 to confirm that the exemption from
preparing consolidated financial statements set out in paragraph 4(a) of
IFRS 10 continues to be available to a parent entity that is a subsidiary of
an investment entity, even when the investment entity measures its sub-
sidiaries at fair value in accordance with paragraph 31 of IFRS 10. Do you
agree with the proposed amendment? Why or why not?

We support the proposed amendment to IFRS 10 and agree with the sug-
gested consequential amendment to paragraph 17 of IAS 28 regarding the
use of the equity method.

We share the view presented in Basis for Conclusions on the ED that in
particular the combination of the existing disclosures requirements (i.e. in
IFRS 12 Disclosures of Interests in Other Entities, IFRS 7 Financial In-
struments: Disclosures, IFRS 13 Fair Value Measurement) are providing
“sufficient grounds to retain the existing exemption from presenting con-
solidated financial statements for subsidiaries of investment entities that
are themselves parent entities” (BC4 of the ED).

Especially we share the positive cost-benefits-consideration of the sug-
gested amendments. We do believe that a requirement for the intermedi-
ate parent to prepare consolidated financial statements would be too bur-
densome in relation to any potential benefits in the case under considera-
tion.

At this occasion we would like to confirm our view that the ‘roll-up’ of the
fair value measurement of investment entities’ subsidiaries should be al-
lowed and thus the exemption from the consolidation requirement should
be allowed to be kept at the parent level when the parent of the invest-
ment entity itself is not an investment entity.
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Question 2 — A subsidiary that provides services that relate to the
parent’s investment activities

The IASB proposes to amend IFRS 10 to clarify the limited situations in
which paragraph 32 applies. The IASB proposes that the requirement for
an investment entity to consolidate a subsidiary, instead of measuring it at
fair value, applies only to those subsidiaries that act as an extension of the
operations of the investment entity parent, and do not themselves qualify
as investment entities. The main purpose of such a subsidiary is to pro-
vide support services that relate to the investment entity’s investment ac-
tivities (which may include providing investment-related services to third
parties). Do you agree with the proposed amendment? Why or why not?

We agree with the proposed amendments to IFRS 10.

Effectively, it clarifies that the investment entity parent measures all ‘in-
vestment entity’ subsidiaries (even when they providing investment-related
services to third parties) at fair value (BC9 and BC13 (a) of the ED). In
addition, the suggested extension in paragraph B85E to IFRS 10 provides
additional clarity that in principle all subsidiaries of investment entities are
measured at fair value through profit or loss.

Therefore, we believe that the wording as suggested by the IASB would
be useful in defining more clearly when the limited exception in para-
graph 32 of IFRS 10 does apply and therefore the exemption from prepar-
ing the consolidated financial statements does not apply.

We recommend however to further verify the wording suggested for para-
graph 32 of IFRS 10. There might be a potential confusion if the two cu-
mulative conditions are indeed intended by the IASB to be defined both as
suggested or if the leading objective was only to clarify that these entities
whose main purpose is to provide services that relate to investment enti-
ty’s investment activities are indeed not investment entities any more per
definition. We think that the following wording would better reflect the ob-
jective if the latter was intended by the IASB proposal:

‘..., if an investment entity has a subsidiary whose main purpose is to pro-
vide services that relate to investment entity’s investment activities (see
paragraphs B85C-B85E), and therefore is not itself an investment entity,
it shall ....”

In our view, the wording as suggested by the IASB is the right one as it
reflects the conclusion drawn in the paragraph BC13 (a) of the ED.




Question 3 — Application of the equity method by a non-investment
entity investor to an investment entity investee

The IASB proposes to amend |IAS 28 to:

(a) require a non-investment entity investor to retain, when applying the
equity method, the fair value measurement applied by an invest-
ment entity associate to its interests in subsidiaries; and

(b) clarify that a non-investment entity investor that is a joint venturer in
a joint venture that is an investment entity cannot, when applying
the equity method, retain the fair value measurement applied by the
investment entity joint venture to its interests in subsidiaries.

Do you agree with the proposed amendments? Why or why not?

In general, we support the proposed amendment in (a) for paragraph 36A
in IAS 28. We see the suggested simplification as a significant relief. The
proposed amendment in (b) for paragraph 36B for IAS 28 is however not
supported by us. We believe that there should be no difference made
between the cases (a) and (b). In both cases the entities should be re-
quired to retain the fair value measurement that is applied by the invest-
ment entity to its interests in subsidiaries. This means that also a non-
investment entity investor that is a joint venturer in a joint venture should
be required, when applying the equity method, to retain the fair value
measurement applied by the investment entity joint venture to its interests
in subsidiaries.

Furthermore, we would recommend an explicit clarification (e.g. for Basis
for Conclusions on the ED) that the suggested wording for the new para-
graphs 36A und 36B does not imply that the fair value measurement must
be always applied in the cases discussed, i.e. even when it is not used at
the intermediate parent level. In such a case the suggested simplification
would not be a relief but could than turn out to be a burdensome require-
ment. We believe that the requirement to retain the fair value measure-
ment can only apply when the fair value measurement is indeed in place.

This is how we interpret the suggested wording “the fair value measure-
ment applied by an investment entity ...” where the existing IFRS 10 ex-
plicitly requires investment entities to use the fair value measurement for
investments in entities which it controls. This obligatory exception to the
principle of consolidation however does not apply when entities do not
follow IFRS for any possible reason. We would disagree with an implicit
requirement to apply fair value measurement in other cases than pre-
scribed by IFRS.



Our rationale

In our understanding the issue arises only because the IASB is prohibiting
the so-called “roll-up” in paragraph 33 of IFRS 10 and, at the same time,
there is no equivalent explicit statement in IAS 28 in relation to the appli-
cation of the equity method by a non-investment entity investor for its in-
vestments in joint ventures or associates that are investment entities.

The possibility to retain the fair value measurement would be providing a
relief for application of the equity method by the non-investment entity
investor in cases in which the fair value measurement is actually applied
at the investment entity level.

Thus, under IFRS 10 a non-investment entity parent of an investment enti-
ty is not allowed to retain the fair value measurement of subsidiaries of the
investment entity. Instead, the non-investment entity parent is obliged to
consolidate all entities that it controls. We understand that the suggested
amendment (b) is intended to conceptually mirror the consolidation
principle of IFRS 10 when applying the equity method to joint ventures.
Furthermore, we acknowledge the rationale provided by the IASB in BC21
and BC22 of the ED for differentiating between an associate and a joint
venture when applying the equity method in the cases discussed.

Nevertheless, we believe that the relief suggested in (a) should also apply
to joint ventures. We believe that the equity method should be applied the
same way in both cases, especially because of conceptual but also for
cost-benefits reasons. It would eliminate the need to consolidate the af-
fected subsidiaries by the investment entity prior the equity method being
applied by the investor. In addition, especially the consistency regarding
the application of the equity method would be increased. We believe
that the latter is important with regard to understandably of equity method
when an intermediate entity qualifies as an investment entity.

Finally, we would like to note that the need to fix such issues might not be
existent any more if the roll-up would be allowed. Thus, even mirroring
IFRS 10-rules the application of equity method would be more under-
standable and creation of reliefs would not be an exception but a principle.



