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22 December 2014

Dear Chairman,

Re: Short discussion on “LEVIES: What would have to be changed in IFRS for a
different accounting outcome?”

BUSINESSEUROPE welcomes the opportunity to comment on the Discussion Paper.
As you will see from the attached copy of the BUSINESSEUROPE comments on the
Draft Interpretation on Levies, we did not agree with the finalisation of IFRIC 21 at that
time, principally on the grounds that it privileged the form of the levy over its economic
substance and therefore was unlikely to provide a faithful representation of the
transaction or useful information for the user. Our view has not changed and we are
therefore pleased to see that EFRAG is seeking to resolve the dilemma IFRIC 21 has
caused.

We believe that a revision of lAS 34 would provide the most rapid solution to this
dilemma. This could not only include the arguments from the Discussion Paper but
could also be supported by some of the existing precedents included in the examples
of applying the recognition and measurement principles in current lAS 34.

We hope that the direction taken by the revision to the definition and recognition
principles for liabilities in the Conceptual Framework will help in this regard.

You will find our responses to the individual questions posed in the Discussion Paper
hereunder.

QI Do you have concerns that the application of IFRIC 21 and other relevant
Standards may sometimes result in inappropriate outcomes (such as
charging immediately to profit or loss the cost of a levy that should be
instead recognised over a period)? (see paragraph 3)

Yes, we are convinced that the application of IFRIC 21 will frequently result in
inappropriate outcomes. Please see the attached response to the Draft Invitation.
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Q2 Based on the existing applicable Standards, do you think that entities will be
able in practice to identify assets or services received in exchange for
levies? (see paragraphs 58-64)

Entities will be able to identify some situations where applicable standards allow for
the treatment of the levy as assets or services. Where the levy is of the nature of a
“licence to operate” and failure to pay results in the loss of that right, the levy, in our
view, represents in substance a licence and should be accounted for as an amortisable
asset (paragraph 62 (a)). Similarly, where the entity can benefit directly or indirectly
from the payment of the levy, that would also be an indication that a service or asset is
received by the entity (paragraph 62 (d)).

Q3 Is the proposed guidance in paragraph 62 helpful in this respect? And,
should the guidance also include criteria to distinguish if an entity has
received an asset rather than a service (or vice versa)? (see paragraph 64)

As discussed in the response to the previous question, paragraphs 62 (a) and (d) are
helpful.
The two characteristics described in paragraphs 62 (b) and (c) indicate that the levy is
a form of taxation, but one which would be generally be judged to be excluded from the
scope of lAS 12 since it is not based on “taxable profits” but rather on a specific
element of income or expense, or on a balance sheet element. We think it would be
difficult to justify treatment of such levies as assets or services under current
standards.

Q4 For those levies where the law indicates a point-in-time obligation, do yu
agree that there may be other elements in the law to designate the
obligating event? If so, do you agree with the elements described in
paragraphs 65 to 68?

Yes, we agree with the direction taken by these paragraphs: there may be other
elements in the legislation that indicate that the date the levy falls due is not the most
important obligating event even though it may be the last event that triggers the
obligation to pay. In particular, where the levy is a proportion of an amount included in
profit or loss we agree that in substance the obligating event is the activity performed
progressively over time. Furthermore, where a proportion of the levy will always be
payable when the activity of the entity starts or ceases during the year, even though the
final obligating event may be a date outside that year, the substance is a levy based on
an activity rather than existence at a point of time.

Q5 In which cases, if any, can a levy measured on a balance sheet figure be
linked to an activity performed over time? (see paragraphs 56 and 74)

Unless the levy can be considered to be of the nature of a “licence to operate”, it is
difficult to see how progressive recognition or amortisation could be justified under
current standards.
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Q6 Do you agree with the inclusion of a specific requirement in lAS 34 as a short
term solution? (see paragraph 76)

It is clear from the IASB’s discussions of the draft IFRIC 21 and the definition of a
liability in the revision of the Conceptual Framework that several members of the IASB
are not comfortable with the outcome imposed by IFRIC 21. While we are hopeful that
the revision of the Conceptual Framework under way at present will provide a more
appropriate basis for the recognition of levies, we realise that this will not be finalised in
the short term.

We therefore think that a specific requirement of lAS 34 could provide the most
effective short-term solution. There are current precedents for this in lAS 34 that could
be used as justification for this treatment, such as, for example, Employer payroll taxes
and insurance contributions (lAS 34.B1; Year-end bonuses (lAS 34.B6); and
Contingent lease payments (lAS 34.B7).

The argument laid out in paragraphs 53 to 56 could additionally be used as a basis for
this.

Where a levy in essence builds up over a period in proportion to an activity, or is in
substance a licence to operate related to a specific period, it appears logical to match
(or allocate) the cost of the levy to the activity or period which benefits or suffers from
the levy. In our view, such matching provides information that is both relevant and
useful, and thus should be allowed for in lAS 34.

Q7 Do you agree that the IASB should add to its agenda a Research project to
deal with transactions with Government authorities in their capacity as
authorities? (see paragraphs 82-83)

This might be helpful, as there are many items which are in substance taxes which do
not conform to the definition of taxes in lAS 12. However, in practice the
consequences of the revision of the Conceptual Framework may provide a solution
more quickly.

Q8 Do you think that other different alternatives could be explored in the paper in
order to reach a different outcome when accounting for levies?

The parallels with the accounting for emissions rights and costs could also be
examined in order to achieve an overall consistent solution.

We remain at your disposal should you wish to discuss this subject further.

Yours sincerely,

ç•c
Jérôme P. Chauvin
Deputy Director General
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