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16th March 2015 
 
 

IFRS Foundation 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UK 
 
Cc: EFRAG 
 
 
Dear Sir/Madam 

 
 
 

ED/2014/5 Classification and Measurement of Share-based Payment 
Transactions  
(Proposed amendments to IFRS 2)  

 
Norsk RegnskapsStiftelse (the Norwegian Accounting Standards Board) welcomes the 

opportunity to submit its views on ED/2014/5 Measurement of Share-based Payment 

Transactions.  

 

We generally agree with the proposed amendments to IFRS 2. However, we note that when 
the entity settles the statutory tax withholding obligation, the cash payment is likely to differ 
from the cost recognized during the vesting period for the equity instruments withheld to pay 
the tax. The accounting for this difference is unclear. Thus, we recommend that the IASB 
clarify this issue as part of the final amendment. 
 

Our comments to the detailed questions are laid out in the appendix to this letter. Please do 

not hesitate to contact us if you would like to discuss any specific issues addressed in our 

response, or related issues, further. 

 

 

 
Yours faithfully,  
 
 
 
Erlend Kvaal 
Chairman of the Technical Committee on IFRS of Norsk RegnskapsStiftelse 
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Appendix  
 

 

Questions to constituents 
 
Questions for respondents 
 
Question 1 
 
The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting 
conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment should follow the 
approach used for measuring equity-settled share-based payments in paragraphs 19–21A 
of IFRS 2. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 
We agree.  
 
We do not see a strong basis for a different approach to measurement, depending on 
whether the arrangement is cash settled or equity settled. This amendment is also, as far as 
we know, consistent with how cash settled share based arrangements are measured in 
practice.  
 
Question 2 
 
The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the entity 
settles the share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the 
equity instruments to meet the statutory tax withholding obligation should be classified as 
equity-settled in its entirety. This is required if the entire share-based payment transaction 
would otherwise have been classified as an equity-settled share-based payment transaction 
if it had not included the net settlement feature. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 
We agree.  
 
However, we note that when the entity settles the statutory tax withholding obligation, the 
cash payment is likely to differ from the cost recognized during the vesting period for the 
equity instruments withheld to pay the tax. The exposure draft does not address the 
accounting for this difference. Thus, we recommend that the IASB clarify this issue as part of 
the final amendment. We acknowledge that one alternative might be to recognize the 
difference towards equity by applying IFRS 2.29. Applying IFRS 2.29 seems somewhat 
logical, as the tax would be treated as an expense of the employee and not the entity. 
However, we believe that applying IFRS 2.29 would generally imply that the arrangement is 
viewed as two transactions, one 100% issue of equity instrument, and a secondly a 
repurchase of the equity instruments necessary to pay the withholding tax. This view seems 
inconsistent with the view expressed by the IASB in BC 13-16.  
 
Question 3 
 
The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and conditions of 
a cash-settled share-based payment transaction that results in a change in its classification 
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from cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that these transactions should be 
accounted for in the following manner: 
 
(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-date 
fair value of the equity instruments granted as a result of the modification; 
 
(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment is 
derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is 
recognised to the extent that the services have been rendered up to the modification date; 
and 
 
(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the modification date and 
the amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss immediately. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 
We agree.  
  
Question 4 
 
The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes to 
permit the entity to apply the amendments retrospectively if it has the information 
needed to do so and this information is available without the use of hindsight. 
 
Do you agree? Why or why not? 
 
We agree.  
 
Question 5 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
We have no further comments.  


