
BUSI N ESSEU ROPE
• s:

International Accounting Standards
Board (IASB)
30 Cannon Street
London EC4M 6XH
United Kingdom

30 March 2015

Dear Board Member,

Re: Exposure Draft ED1201415 Classification and Measurement of Share-based
Payment Transactions (Proposed amendments to IFRS 2)

BUSINESSEUROPE appreciates the opportunity to comment on the above Exposure
Draft. We continue to be concerned about the approach being taken to improving an
accounting standard which is too rules-based. Rather than continuing this piecemeal
approach, there is a need to re-emphasise the principles behind IFRS 2 and propose
improvements taking these into account. It is a very detailed standard for what are
generally immaterial items.

Therefore, although we have provided answers below to the specific questions in the
ED, we would recommend that the IASB instead undertakes “a post-implementation
review” process for IFRS 2.

Question I
The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting
conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment should follow
the approach used for measuring equity-settled share-based payments in paragraphs
19-21A of IFRS 2.

Do you agree? Why or why not?

The proposal would seem to be logical, but the principle on which it is based is unclear.

Question 2
The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the
entity settles the share-based payment arrangement net by withholding a specified
portion of the equity instruments to meet the statutoiy tax withholding obligation should
be classified as equity-settled in its entirety. This is required if the entire share-based
payment transaction would othe,wise have been classified as an equity-settled share-
based payment transaction if it had not included the net settlement feature.

Do you agree? Why or why not?

We agree with the proposal as we believe it reflects the substance of the transaction
and do not understand why the Board believes (in the Introduction and paragraph
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BC15) it would create an exception to IFRS 2 requirements. We do not consider that
the justification for the proposal is only based on reducing the operational complexity.
This again demonstrates the lack of clear principles behind IFRS 2.

However, in order to avoid inconsistent application, further clarification is needed in the
final amendment. The improvement should not limit application only to transactions
where equity instruments are withheld to meet employees’ tax liabilities, but it should
apply to all transactions where the share-based payment arrangement is settled net
because the entity is required by law to withhold the employees’ taxes associated with
the share-based payment to pay to the tax authorities. We do not consider that the
substance of the transaction is any different where, for example, equity instruments are
not withheld and the employees’ tax liability is settled by the entity directly rather than
by cash generated from sale of equity instruments. In all such cases, the withheld
amount is not an expense of the entity but tax paid, acting as an agent, on behalf of the
employees to settle their obligations.

Question 3
The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and
conditions of a cash-settled share-based payment transaction that results in a change
in its classification from cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that these
transactions should be accounted for in the following manner:

(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-
date fair value of the equity instruments granted as a result of the modification;
(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment
is derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is
recognised to the extent that the se,’vices have been rendered up to the modification
date; and
(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the modification
date and the amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss
immediately.

Do you agree? Why or why not?

The proposal would seem to be logical, but the principle on which it is based is unclear.

Question 4
The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes to
permit the entity to apply the amendments retrospectively if it has the information
needed to do so and this information is available without the use of hindsight.

Do you agree? Why or why not?

We support a practical approach but, particularly in respect of paragraph BC23, the
IASB should clarify what “prospective” means. It is not clear whether or not
arrangements in place at the effective date would be “grandfathered” or whether there
would be a “catch-up” adjustment in the first period of application.
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Question 5
Do you have any other comments on the proposals?

We have no further comments.

Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss these issues any
further.

Yours sincerely,

\j’
JerOme P. Chauviñ
Deputy Director General


