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Warsaw, 25 March 2015 

 

Mr Hans Hoogervorst 
Chairman of the 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 

Dear Mr. Hoogervorst, 

 

Exposure Draft ED/2014/5 – Classification and Measurement of Share-based Payment 

Transactions  

 

 

The Komitet Standardów Rachunkowości (Polish Accounting Standards Committee, KSR) 

is pleased to respond to the invitation by the IASB to comment on the Exposure Draft, 

‘Classification and Measurement of Share-based Payment Transactions’ (the ‘Exposure 

Draft’). 

 

Our answers to the specific questions in the Exposure Draft are included in the Appendix. 

 

 

 
Yours sincerely, 

Joanna Dadacz 

Chairman 

Polish Accounting Standards Committee 

e-mail: sekretarz.KSR@mf.gov.pl 

 
 
 
 
c/c EFRAG
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APPENDIX  

 

 

Question 1 – Measurement of cash-settled share based payments 

 

The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting 

conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment should follow the 

approach used for measuring equity-settled share-based payments in paragraphs 19–21A 

of IFRS 2. 

 

Do you agree? Why or why not?  

 

We agree with the proposed clarification. We believe that the treatment of vesting and non-

vesting conditions shall be the same regardless whether an award is classified as equity-settled 

or cash-settled. 

 

 

Question 2 – Classification of awards with net settlement features relating to withholding 

taxes 

 

The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the entity 

settles the share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the 

equity instruments to meet the statutory tax withholding obligation should be classified as 

equity-settled in its entirety. This is required if the entire share-based payment transaction 

would otherwise have been classified as an equity-settled share-based payment transaction 

if it had not included the net settlement feature. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

We do not agree with the proposed amendment because it creates an exception to the 

principles in IFRS 2 and would not reflect the substance of the arrangements. We believe 

that if there is an obligation to deliver cash, such an obligation should always be classified 

as a liability.  

 

 

Question 3 – Accounting for modifications that result in a change of classification for 

share-based payments from cash-settled to equity-settled 

 

The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and conditions 

of a cash-settled share-based payment transaction that results in a change in its classification 

from cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that these transactions should be 

accounted for in the following manner: 

(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-

date fair value of the equity instruments granted as a result of the modification; 
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(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment is 

derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is 

recognised to the extent that the services have been rendered up to the modification date; 

and 

(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the modification date 

and the amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss 

immediately. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

We agree with the proposed amendment. 

 

Question 4 – Transition 

  

The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes to permit 

the entity to apply the amendments retrospectively if it has the information needed to do so 

and this information is available without the use of hindsight. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

A majority of PASC members support the IASB proposal regarding prospective application of 

the proposed changes. A few members however do not agree with the proposed transition 

guidance and suggest that the amendments are applied retrospectively. They believe that those 

entities which have share-based payment programs in place will be in a position to obtain the 

necessary information without undue cost and effort and that the proposed rules are too 

complicated and will create unnecessary diversity in practise. 

 


