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Dear Sir/Madam,

In the present letter ICAC gives its view on EFRAG's Draft Cornment Letter on

IASB' s ED Sale or Contribution of Assets between. an Investor and its Associate or

Joint Venture (Proposed amendments to IFRS 10 and lAS 28).

In general terms we agree with the views expressed by EFRAG on its Draft Letter,

nevertheless we would like to point out some observations regarding proposed

amendments to IFRS 10 and lAS 28:

Question 1: proposed amendment to IFRS 10

The IASB proposes to amend IFRS 10 so that the gain or loss resulting from the sale or

contribution of a subsidiary that does not constitute a business, as defined in IFRS 3,

.between an investor and its associate or joint venture is recognized only to the extent of

the unrelated investors' interests in the associate or joint venture. The consequence is

. that a full gain or loss is recognized on the loss of control of a subsidiary that constitutes

a business, as defined in IFRS 3, including cases in which the investor retains joint

control of, or significant influence over, the investee.

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what altemative

do you propose?
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EFJG agrees that there is an inconsistency between lAS' 28 and IFRS 10 and

supplrts the IASB's efforts to provide a short-term solution to remove diversity
·t '.'

inpractice. However, EFRAG has a number of concerns about the proposed

amendments.

ICA€'s comments:
I

The IASB proposes to amend paragraph 26 of IFRS 10 and add paragraph B99A to

require partial gain OI 10ss recognition when an investor contributes or sells a subsidiary

that does not coristitute a business to an associate or joint venture, recognizing only a

gain pr loss to the extent of the unrelated investors' interests in that associate or joint

venture.

•

ICAC is concemed about the fact that the ED bases the accounting proposed on whether

the subsidiary that is being soldor contributed constitutes a business or not. Applying .

fue definition of a business in IFRS 3 requires considerable judgment. Fromour point of
I . " .

view, there is a lack of enough arguments on the ED that support the solution proposed,

based on the definition of a "business", which is very indetenninate legal concept.

We agree with EFRAG when it states on it paragraph 12 that it should be explained

"wh1 the fASE believes it is appropriate that only sales and contributions of businesses

to an associate or joint venture should result in full recognition of a gain or loss, even if
.thiscreates an exceptionfrom the requirements óf paragraph 25 of fFRS 10".

r
.ICAG: is ofthe view that if amendments proposed are sustained by the idea thatthe only

f .'

difference between a business and a non-business is "goodwill", then the IASB should

explain more widely that idea. At present, full recognition of gains or losses is based on

the loose of control of the "subsidiary" by. the group independently whether it is a

business or no1. Apartfrom that, for general transactions between an entity (including
¡ . - ~"

its consolidated subsidiaries) and its associate or joint venture, gains and losses resulting

from 'upstream' and 'downstream' operations are recognized in the entity's financial
"

statements only to the extent of unrelated investors' interests in the associate or joint

ventúre. In case ~f 'Downstream' transactions, for example, sales OI contributions of
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assets from the investor to its associate or its joint venture, the investor's share in the

associate's -or joint venture's gains or losses resulting from these transactions is

eliminated, no matter the asset is a business or not.

Question 2: proposed arnendrnent to lAS 28 (2011)

The IASB proposes to amend lAS 28 (2011) so that:

(a) the current requirements for the partial gain or loss recognition for transactions

between an investor and its associate or joint venture only apply to the gain or loss

I resulting from the sale or contribution of assets that do not constitute a business, as

defined in IFRS 3; and

(b) the gain or loss resulting from the sale or contribution of assets that constitute a

business, as defined in IFRS 3, between an investor and its associate or joint venture is

reco gnized in full.

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what alternative

do you propose?

EFRAG believes that the IASB has insufficiently articulated why it believes that

the current requirernent in paragraph 28 of lAS 28 to recognise partial gains or

losses should only apply to transactions involving assets that do not constitute a
business.

ICAC's Cornrnents:

As noted above, we believe that the ED puts considerable stress on the definition of a

business, which is something the IASB should specifically consider when finalizing the

ED.

Current general rule of lAS 28 requires that gains and losses resulting from 'upstream'

and 'downstream' transactions should be recognized only to the extent of the unrelated

investors' interests in the associate or joint venture, regardless of whether they involve

assets or businesses. We believe that different accounting treatment of gains and losses

resulting from these transactions, as proposed by the ED, should not be based on

whether the asset is a business or not. This case should not be an exception from the
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general rule ofrecognizing gain and losses only to the extent ofthe unrelated investors'

interests in the associate or joint venture as covered by lAS28 when it refers to
I

"tninbctions" between the entity and its associate or joint venture. Therefore we are of

the view that generally the investor's share in the associate or joint venture's gains or

losses resulting from these transactions is eliminated, unless control of a subsidiary is .

lost. '

Question 3: Transition reguirements

The IASB proposes to apply the proposed amendments to lFRS 10 and lAS 28 (2011)

prospectively to sales or contributions occurring in annual periods beginning onor after

the date that the proposed amendments would become effective.

Do you agree with the proposed transition requirernents? Why or why not? If not, what

alternative do you propose?

EFRAG agrees that the proposed amendments should be applied prospectívely

ICAC's Comments:

lCAC agrees that the proposed amendments should be applied prospectively.

Finally we agree with EFRAG ~hen it states on its paragraph 29 that the IASB has not

addressed the issue of sales and contributions of assets between an investor and its

associaté or joint venture, from the separate financial statements' point of view; and

with paragraphs 33 and 34 when saying that the proposed amendments do not

specifically state how an investor should treat any amounts that are recorded in other
, .

comprehensive income that relate to the subsidiary being sold or contributed to an

associate or joint venture

Please don't hesitate to contact us if you would like to clarify any point of this letter,

Yours sincerely,

~
Ana I\iP Martínez- Pma -

Chairman of ICAC
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