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Dear Mr Alves
DISCUSSION PAPER — SEPARATE FINANCIAL STATEMENTS

Moore Stephens LLP is pleased to respond to EFRAG on the discussion paper Separate Financial
Statements issued August 2014.

We support the intention to provide clarity on the purpose of separate financial statements and the
consideration of the accounting to achieve that purpose.

Attached to this letter you will find Appendix 1 with our comments to the specific questions raised in
the exposure draft.

If you wish to discuss any matters raised in this letter then please contact David Chopping, Partner
(+44 (0) 207 651 1050) or Jamie Tomlin, Senior Technical Manager (+ 44 (0) 207 651 1619).

Yours faithfully
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Appendix 1
Response to the Discussion Paper — Separate Financial Statements

Question 1.1 Introduction — Do you believe that chapter 1 appropriately sets out the framework of
separate financial statements in Europe? If not, what should be changed in chapter 1 and why?
Please explain

We agree that chapter 1 appropriately sets out the framework for separate financial statements and,
perhaps more importantly, raises the conceptual issues that are fundamental to the Discussion Paper.

Questions 2.1, 2.2 and 2.3 - The use of financials statements of a parent or an investor, regardless of
whether they are prepared under IFRS or Local GAAP

Q.2.1 Do you agree with the description of the use of financial statements of a parent or an investor,
regardless of whether they are prepared under IFRS or Local GAAP? Please explain.

We agree that because of the different treatments applied in separate financial statements when
compared with consolidated financial statements, that the Discussion Paper is right to specifically
consider this matter. We would agree with the description of the use where the separate financial
statements are prepared using IFRS. Where Local GAAP is used to prepare financial statements, the
use will be directly affected by the nature and extent of that GAAP and as such we would not make
such a broad generalisation regarding use with respect to Local GAAP.

Q.2.2 Considering the wide range of users of financial statements of a legal entity identified in the
Discussion Paper, do you believe that paragraphs 2.13 to 2.17 accurately identify the primary users of
separate financial statements? Please explain.

Despite the inherent problems with identifying primary users of financial statements, as these could
vary according to the nature of the user, we believe that paragraphs 2.13 to 2.17 are a reasonable
summary of identified users and their information needs. The drafting of these paragraphs does
however fail to draw a clear distinction between whether they are referring to separate financial
statements or consolidated (or individual) financial statements. In our opinion, this distinction is
important so as to emphasise the different information provided in separate financial statements
compared with, say, consolidated accounts. Such distinctions may be more relevant to the specific
users discussed in paragraphs 2.14 and 2.15.

Q.2.3 In your experience, are there any additional users of financial statements of a parent or
investor, regardless of whether they are prepared under IFRS or Local GAAP? If so, could you
please identify the other users of such financial statements.

We agree that the principal users of financial statements of a parent or investor are those as shown.
We would also identify competitors and potential competitors to a market as users, albeit that they
would view the information available from a significantly different perspective, together with
employees.

Question 3.1 ~ Accounting policies to be applied in separate and consolidated financial statements

Q.3.1: Accounting policies to be applied in separate and consolidated financial statements. In which
cases, if any, do you believe that the accounting policies applied to either set of financial statements
should differ? Please explain.

We would support the view that separate financial statements have a different potential informational
use when compared with consolidated financial statements and accordingly the accounting policies
could differ between the two. If it is generally accepted that separate financial statements can provide
useful information, and that information is provided from a different perspective when compared to
consolidated financial statements, then we believe that it would be helpful for accounting standards to
provide guidance in respect of this. This would include when the use of different accounting policies
may be acceptable.



Questions 3.2 and 3,3 — Accounting for transaction costs and contingent consideration

Q.3.2: Do you consider that acquisition related costs should be expensed or should be part of the
initial measurement of investments in subsidiaries, joint ventures or associated accounted for at cost
in the separate financial, statements? Please explain.

We believe that there is insufficient difference between investments in subsidiaries, joint ventures or
associates and other fixed assets accounted for at cost in separate financial statements to support or
justify a different treatment for transaction costs. Therefore, we would support the inclusion of
transaction costs as part of the initial measurement when recognised at cost. Care is needed in
determining which costs should or should not be permitted to avoid unnecessary complication in
assessing whether an amount is or is not an acquisition-related cost, or directly attributable, cost. We
would not support the view that all such costs should be expensed on the basis that the related
service is immediately consumed. Where the cost is unavoidable, for example a legal requirement, it
would seem unduly harsh to separate this from the acquired asset and to argue that having made the
purchase the “service” has been received and consumed.

Q.3.3 : Do you consider that contingent consideration should be accounted for in accordance with
IFRS 3 or should be accounted for as part of the initial and subsequent measurement of investments
in subsidiaries, joint ventures or associates accounted for at cost in the separate financial statements?
Please explain.

The treatment of contingent consideration under IFRS 3 should only be applied to a business
combination that is accounted for under that standard. Where separate financial statements do not
require the acquisition of interests in a subsidiary to be accounted for in accordance with IFRS 3, we
believe that changes in the amount of contingent consideration should be reflected in the
measurement of the asset acquired. If this leads to a different treatment compared with consolidated
financial statements this will be due to the differing objectives of the information presented.

Questions 3.4, 3.5, 3.6 and 3.7 — Sale or contribution of investments between entities under common
control

Q.3.4: Do you agree that the IASB needs to set out specific accounting requirements for the
acquisition of investments from entities under common control in the separate financial statements?
Please explain.

Yes. Acquisition of investments from entities under common control are not uncommon and in the
absence of guidance within IFRS will always lead to the possibility of inconsistent treatment, and so
reducing the comparability of financial statements.

Q.3.5: In your view, which of the approaches presented in paragraph 3.66 of the Discussion Paper
provides more relevant information to users? Please explain.

We would favour the fair value approach (approach 2). We would discount the transaction cost
approach on the basis that under a common control transaction the parties to the transaction will not
necessarily be acting in their independent interests and so this could result in the recognition of
gains/losses/assets/liabilities that are not reflective of the economics or business rationale of the
transaction. We would also discount the carrying amount approach (approach 3) on the basis that
whilst this would be appropriate within consolidated accounts, and certainly ease the production of
separate accounts, in recognising that separate financial statements are different to consolidated
financial statements we believe that the most useful information would be that provided under
approach 2. We acknowledge that approach 2 would be the hardest in practice due to the need to
obtain fair values, which could create significant issues with unique assets if fair values are not
otherwise required to be determined.

Q.3.6: If an entity applies the “fair value” approach or “carrying amount” approach (as described in
paragraph 3.66 of the Discussion Paper), how should it account for any difference between the
“fransaction price” and the amount of investment initially recognised at “fair value” or “carrying
amount’? please explain.
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We can recognise that following a common control transaction, where those transactions are at fair
value this creates issues where either the difference is recognised in profit or loss or directly in equity.
However, the question arises as to whether the form of asset received, for example, should determine
the treatment. If the transaction involved cash then should this necessarily differ from a transaction
that involves, for example, a tier 1 financial asset? We also have an issue as regards whether a party
to a common control transaction would also fall to be an equity participant in all cases. A possible
solution could be to treat any differences as part of OCI.

Q.3.7: Do you think that the use of the fair value method (ie the application of IAS39/IFRS 9) is the
most appropriate option to account for investments acquired by entities under common control?
Please explain.

Yes. If the intention is for separate financial statements to provide information about the economic
resources to repay debt and dividends, for example, then the use of fair value must be considered to
be more reflective of the economic resources than either transaction price or carrying amount.

Question 3.8 — Business combinations and separate financial statements

Q.3.8. In your view, what is the most appropriate approach to account for a business combination
between entities under common control, in the separate financial statements? Please explain.

We would support an approach that is based upon the facts and circumstances of each transaction.
For example, where a BCUCC arises within a group, then the use of predecessor amounts would
have merit, (as set out in paragraph 3.98). Where the business combination arises under common
control but which is not a transaction within a group then the use of predecessor accounting is
weaker, and the use of fair values should be used.

Question 3.9 and 3.10 — Legal Mergers

Q.3.9. Do you agree that both the approaches described in paragraph 3.109 (use of the carrying
amounts in the consolidated financial statements) and paragraph 3.111 a) (use of the carrying
amounts in the separate financial statements of the acquiree) can provide decision useful information
to users of separate financial statements? Please explain.

We agree that both approaches can provide decision useful information.

Q.3.10. In your view, which of the approaches described above provides, when applied in practice,
more relevant information to users? Please explain.

The use of the carrying amounts in the consolidated financial statements would have the merit of
using information that is already available and assist with the preparation of consolidated financial
statements. However, if we accept that separate financial statements are not intended to present the
same information but in a different format (ie not on a line by line basis) then the use of the amounts
recognised in the acquiree would be preferable, being both simpler and aiding entity historical trend
analysis, as noted in paragraph 3.120

Questions 3.11 and 3.12 — Disclosures about Distributions to Equity Holders

Q.3.11.Do you think that additional disclosures about distributable dividends are necessary in
separate financial statements? Please explain.

We would support additional disclosure requirements in separate financial statements. Although we
recognise that excessive disclosures can create a burden for the preparation of accounts we believe
that as a number of jurisdictions already require disclosures similar to those set out in paragraph
3.130 the inclusion of such requirements with IFRS may not be unduly burdensome and would assist
users by providing comparability between jurisdictions.

Q.3.12. Do you think that all the cumulative amounts of gains and losses recognised in Other
Comprehensive Income (“OCI”) that will be reclassified (recycled) to profit or loss should always be
presented in the statement of financial position as a separate component of equity? Please explain.
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We are not supportive of the need to separately classify as a separate component of equity amounts
that may be reclassified as to profit or loss. If this helps to track distributable profits then this has
merit, but as the question of what is or is not distributable will be affected by local laws we do not
believe that separation in equity is necessary.

Question 3.13 ~ Clarification of the current terminology under IFRS
Q.3.13. Do you agree with our tentative view as described in paragraph 3.139 above? Please explain.

If separate financial statements are to have a distinct purpose when compared with, say, consolidated
financial statements, then it is important that such financial statements are clearly defined together
with a clear objective of the purpose of those financial statements. Whilst this will not in itself resolve
the issues regarding how to apply IFRS to such financial statements it will provide a more robust basis
than is currently provided.

Questions 3.14 and 3.15 — Other Issues

Q.3.14. Do you think there are any other significant issues regarding separate financial statements
under IFRS which have not been addressed in this paper? Please explain.

We would welcome guidance on the accounting at fair value for loans to and from related and
common control parties in separate financial statements.

Q.3.15. Do you have any other comments related to separate financial statements?

We have no other comments to relate at this time.



