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For those in a regulated industry, would the IASB proposals in paragraph 48, for 
entities that invest in the course of the entity’s main business activities, result in 
significant changes in practice that would be in conflict with regulation in your 
industry? Do you expect any additional challenges or significant costs? (Q. 32) 
We do not have information on this issue. 
 

Do you consider that separating returns from investments made in the course of an 
entity’s main business activities from those that are not will be difficult to make in 
practice? Please explain. (Q. 33) 
We consider that this may be difficult and there should be more guidance on the concept 
of “entities main business activities”. 
 
Do you consider that it is difficult or costly to allocate income and expenses from 
financing activities and from cash and cash equivalents to those that do or do not 
relate to the provision of financing to customers? Please explain. (Q. 42) 
We believe that usually firms have information systems that should provide this kind of 
information. 
 
For those that provide financing to customers as a main business activity and are in a 
regulated industry, would the IASB’s proposals in paragraph 51 of the ED be in conflict 
with regulation in your industry? Do you expect any additional challenges or 
significant costs? (Q. 43) 
We do not have information on this issue. 
 
Do you consider income and expenses from cash and cash equivalents (i.e. short-term, 
highly liquid investments that are readily convertible to known amounts of cash and 
which are subject to an insignificant risk of changes in value) as part of the entity’s 
financing (paragraph 54 above) or investing activities (paragraph 55 above)? Please 
explain. (Q. 57) 



 

It depends on the nature of the firm’s activities. 
 

How costly would it be to track whether exchange differences relate to the entity’s 
main business activities, investing activities or financing activities? Please explain. (Q. 
63) 
We believe that usually firms have information systems that should provide this kind of 
information. 
 
Do you consider income and expenses that reflect the effect of the time value of 
money on liabilities that do not arise from financing activities (as in paragraph B47 of 
the ED) as part of the entity’s financing or operating activities? Please explain. (Q. 76) 
It seems that EFRAG would say paragraph B37 instead of B47. 
There is some diversity in practice and this issue should be analysed carefully. 

 

Do you consider that the IASB needs to expand the new paragraph 20D of IFRS 12, for 
example to include additional indicators, to reduce the level of judgment involved 
when making a distinction between integral and non-integral entities? Please explain. 
(Q. 93) 
Yes, it is very important that the IASB expand the new paragraph 20D of IFRS 12. For 
example, it should be clarified whether associates and joint ventures of holding 
companies should be classified as integral or non-integral entities. 
 

Considering that the IASB is proposing the subtotal ‘profit before financing and 
income tax’, which includes the result of associates and joint-ventures on a net basis, 
do you consider that it would be useful to separately present or disclose the income 
tax related to associates and joint-ventures accounted for under the equity method? 
(Q. 94) 
In our opinion, the income tax related to associates and joint-ventures accounted for 
under the equity method should not be separately presented. 
 

Do you consider that it is useful to have disclosures by nature in single note when an 
entity presents its expenses within operating profit or loss by function (i.e. when an 



 

entity assesses that presentation by function provides the most useful information)? 
Do you anticipate that such information will be costly to provide? Please explain. (Q. 
121) 
We believe that this disclosure is useful and usually firms have information systems that 
should provide this kind of information. 
 

Do you consider that it is useful to have in the statement of profit or loss: 
a) a strict presentation either by nature or by function (no mix);  
b) a general presentation by nature or by function together with limited additional 

requirements as suggested in the ED by the IASB; or  
c) a mix presentation basis (no restrictions). Please specify why. (Q. 122) 
We suggest that firms should be required to provide a general presentation by nature or 
by function together with limited additional requirements as suggested in the ED by the 
IASB. However, when an entity is presenting an analysis of expenses classified in the 
operating category by function it shall also disclose in a specific Note all the income and 
expenses by nature that contributes to the operating profit.  
 

What is your assessment of the overall costs and benefits of the IASB’s proposal on 
the calculation of the income tax effect and the effect on non-controlling interests for 
each item disclosed in the reconciliation as required by paragraph 106(b)? (Q. 185) 
We do not have information on this issue. 
 

What is your assessment on number of MPMs that will need to be disclosed by 
entities under the IASB’s proposals? Please indicate which MPMs you have identified. 
(Q. 186) 
We do not have information on this issue. 
 

What is your assessment on the relevance of the MPMs identified (is it too much? too 
little? which additional ones?) (Q. 187) 
The EBITDA should also be included in the MPMs list. 

 



 

Do you agree with the scope of the IASB’s proposals? If not, which alternative 
(Alternative 1 or Alternative 2 above) would you prefer so that financial statements 
remain relevant? (Q. 188) 
At the moment, we prefer Alternative 1. 
 

Do you agree with EFRAG’s suggestion to apply the MPM requirements also to the 
non-GAAP performance measures, presented within financial statements, that may 
not satisfy the proposed criteria of MPMs (e.g. adjusted revenues and ratios)? (Q. 189) 
We agree with this EFRAG’s suggestion. 
 

The ED is introducing more structure in the presentation requirements, including a 
requirement to present on the face of the income statement a new subtotal named 
“operating profit or loss”, which will become an IFRS defined measure. Entities that 
currently use a performing measure labelled “operating profit or loss” on the face or 
in the notes will be forced to either (i) change the label for their performing measure 
and continue to use both the old measure and the new IFRS defined “operating 
profit”, or to (ii) discontinue the pre-existing performance measure, replacing its use 
with the new IFRS defined “operating profit or loss”. In the context described above, 
do you believe that the IASB’s proposals on the structure and content of the 
statement of profit or loss will lead to an increased number of MPMs? (Q. 190) 
No. We do not expect that. 
 

Do you agree that the IASB should consider providing more guidance for the 
presentation of revenues and costs when they are allocated to different business 
activities on the face of the statement of profit or loss, including consistency with IFRS 
8 and disclosure on judgment applied in the allocation process? (Q. 250) 
Yes. More guidance should be provided. 
 
Lisbon, 15th June 2020 

 


