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 25 March 2022 
 
 
 
 
Dear Board Member, 
 
 
Re: ED/2021/10 Supplier Finance Arrangements 
 
 
BUSINESSEUROPE welcomes the opportunity to comment on the Exposure Draft 
regarding the Supplier Finance Arrangements. 
 
We understand that users are interested in the effects of supplier finance arrangements 
and we agree with some of the disclosures proposed by the Board. However, we think 
that the proposals go well beyond what is necessary to assess the effects on the entity 
as the proposed disclosures are too disaggregated, may contain sensitive information 
and may require information that is not available to entities. We note that the proposal 
would even apply to entities that are not affected by supplier finance arrangement when 
they do not benefit from extended payment terms. In our view, additional disclosures 
should be required only when entities are affected.  
 
We also believe that economically similar transactions, e.g. factoring arrangments of the 
supplier, should be discussed to ensure that similar transactions are presented in similar 
ways. 
 
Should you wish to discuss any of these comments, please do not hesitate to contact us.  
 
Yours sincerely,  
 
 
 
 
Erik Berggren 
Senior Adviser 
Legal Affairs Department  

International Accounting Standards 
Board (IASB) 
Columbus Building 
7 Westferry Circus 
Canary Wharf 
London E14 4HD 
United Kingdom 

http://www.businesseurope.eu/


 

ANNEX 
 

Question 1—Scope of disclosure requirements 
 
The [Draft] Amendments to IAS 7 and IFRS 7 do not propose to define supplier finance 
arrangements. Instead, paragraph 44G of the [Draft] Amendments to IAS 7 describes 
the characteristics of an arrangement for which an entity would be required to provide 
the information proposed in this Exposure Draft. Paragraph 44G also sets out 
examples of the different forms of such arrangements that would be within the scope of 
the Board’s proposals. 
 
Paragraphs BC5–BC11 of the Basis for Conclusions explain the Board’s rationale for 
this proposal.  
 
Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 
please explain what you suggest instead and why. 

 
BusinessEurope concludes that an entity should only be subject to the proposed 
disclosures when it itself is affected from extended payment terms or there is a 
derecognition of a trade payable combined with the recognition of a financial liability or 
a concentration in terms of liquidity risk exists. In our view, this would be in line with the 
objective of the draft amendment, i.e. to provide users with information on effects of 
such arrangements on the cash flows and risk associated with such arrangements. 
Hence, when there is no effect on cash flows and liquidity risk, no additional 
disclosures should be required.   
 
Overall, BusinessEurope is of the view that additional disclosures should only be 
required, if the reporting entity is affected (e.g. by prolonged payment terms) by reverse 
factoring arrangements. This could be achieved by either defining the disclosure 
requirements appropriately or be altering the description to ensure that only 
arrangements that affect the reporting entity, are considered.  
 
While all members of BusinessEurope share this conclusion, there are various lines of 
thought which lead to the described outcome: 
 
Some members of BusinessEurope do not see the necessity to provide additional 
disclosures in the absence of a recognition of a financial liability instead of a trade 
payable. IFRS provide sufficient guidance to determine when there is a trade payable 
and when there is a substantial modification that would lead to a derecognition of a 
trade payable. Additional disclosures should only encompass transactions that would 
lead to a modification and/or the recognition of a financial liability instead of a trade 
payable. The description of a supplier finance arrangement should therefore narrowed 
to clarify that disclosures are only required in the case of supplier finance 
arrangements that lead to a derecognition event.  
 
Other members welcome the IASB’s approach to describe rather than define supplier 
finance arrangement. These members recognize that there are many different types of 



 

such arrangements already existing and assume that more types will arise. Hence, a 
rather broad description seems appropriate to capture these transactions and they 
agree with the Board’s reasoning laid out in ED.BC6.  
 
They also agree – in principle – with the description presented in paragraph 44G of the 
ED. However, strong concerns regarding the practicability of that definition are raised. 
While the information on own payment dates will be available to an entity, assessing 
the change in payment terms for the supplier will be much more difficult if not 
impossible since this information may be commercially sensitive or an exchange of 
such information could be regulated. The buying entity may not be aware of payment 
dates that differ from the agreed payment dates of the invoice. An entity and its 
supplier may have created the ability for the supplier to sell or otherwise finance its 
receivables against the entity, but the with entity having no knowledge of the actual 
usage of that option. The example in ED.BC8(a) seems therefore oversimplified. 
 
Nevertheless, while a broad description may cover the range of existing arrangements, 
these members do not think that the proposed disclosures should apply to all of them. 
A “one size fits all” approach does not seem to be appropriate given the differences in 
the effects they have on the reporting entity. 
 
As a further remark with regard to the example provided in ED.BC8(b), we think that 
the Board should clarify whether direct payment by finance providers to suppliers is 
sufficiently evident to conclude that there is a supplier financing arrangement rather 
than two separate transactions (obtaining a credit facility on the one hand and the 
purchase of goods or services on the other hand). Especially in the transaction 
described in that example, where the finance amount exceeds the amounts payable to 
suppliers, there seems to be room for misinterpretation.  
 
As such, there is a large economic similarity of these arrangements with direct factoring 
arrangements between a supplier and other financial institutions. Both should be 
adequately considered when defining new disclosure requirements. We therefore 
disagree with the Board’s conclusion presented in ED.BC11 and suggest that the 
Board analyze both aspects simultaneously to avoid that economically similar 
transactions are disclosed in different ways.  
 
  



 

 
We disagree with the level of detail that the Board proposes to be disclosed.  
 
Regarding ED.44H (a) 
It will be very burdensome to disclose the terms and conditions of each arrangement 
and this could also be conflicting with confidentiality agreements. Entities may also 
have a wide variety of different arrangement which could lead to extensive disclosure 
that would not result in better information for users. Entities should be required (not 
simply permitted) to aggregate disclosures when the main features of the 
arrangements are similar, to avoid creating an incentive to disclose unnecessary 
details. 
 
Regarding ED.44H (b)(i) 
We agree that it is useful for users to assess the amount of liabilities that are 
reclassified from trade payable to financial liabilities or incurred instead of trade 

Question 2—Disclosure objective and disclosure requirements 
 
Paragraph 44F of the [Draft] Amendments to IAS 7 would require an entity to disclose 
information in the notes about supplier finance arrangements that enables users of 
financial statements to assess the effects of those arrangements on an entity’s liabilities and cash 
flows. 
 
To meet that objective, paragraph 44H of the [Draft] Amendments to IAS 7 proposes to 
require an entity to disclose: 

a) the terms and conditions of each arrangement; 

b) for each arrangement, as at the beginning and end of the reporting period: 

i) the carrying amount of financial liabilities recognised in the entity’s statement of financial 

position that are part of the arrangement and the line item(s) in which those financial 

liabilities are presented; 

ii) the carrying amount of financial liabilities disclosed under (i) for which suppliers have 

already received payment from the finance providers; and 

iii) the range of payment due dates of financial liabilities disclosed under (i); and 

c) as at the beginning and end of the reporting period, the range of payment due dates of trade 

payables that are not part of a supplier finance arrangement. 

Paragraph 44I would permit an entity to aggregate this information for different 
arrangements only when the terms and conditions of the arrangements are similar. 
Paragraphs BC12–BC15 and BC17–BC20 of the Basis for Conclusions explain the Board’s rationale 
for this proposal. 
 
Do you agree with this proposal? Why or why not? If you agree with only parts of the 
proposal, please specify what you agree and disagree with. If you disagree with the 
proposal (or parts of it), please explain what you suggest instead and why. 
 



 

payables. However, that information would be better provided on an aggregated level 
instead of on an arrangement-by-arrangement level for the reasons stated above.  
 
Regarding ED.44H (b)(ii) 
We disagree with the proposal to disclose liabilities for which the supplier has already 
received payment. From our perspective, that information may be sensitive and not 
always available. We also disagree with the Board’s conclusion in ED.BC19 that 
finance providers would be able to freely exchange such information, especially when 
the entity does not benefit from extended payment terms.  
 
The proposed disclosure would also not provide any additional information that could 
be used to analyse the cash flows of the entity, as long as payment terms remain 
unchanged whether or not the suppliers make use of such an arrangement.  
 
  
Regarding ED.44H (b)(iii) 
 
We agree that there is a justified interest in the working capital management of the 
entity. As such, an overall range of days payable may provide useful information for 
investors. However, we disagree with the Board’s proposal to disclose due dates 
separately per each agreement. Depending on the individuality of arrangements (e.g. 
when an entity enters into different arrangements with each supplier), the information 
provided may be detrimental to the economic situation and the overall negotiation 
position of an entity.  
 
 
Regarding ED.44H (c) 
We agree that it will be useful for investors to assess the effect that supplier finance 
arrangements have on the working capital of an entity.  
 
However, we remain concerned that there is a potential for misinterpretation when 
users compare the information in accordance with ED 44H (b)(iii) and 44H (c). 
Members have reported that regional differences exist in terms of payment due dates 
and situations may occur, where trade payable subject to supplier finance 
arrangements have shorter due dates than trade payables that not part of such 
arrangements. It could give the impression that supplier finance arrangements would 
even lead to a shortening of due dates.   



 

Question 3—Examples added to disclosure requirements 
 
Paragraph 44B of the [Draft] Amendments to IAS 7 and paragraphs B11F and IG18 of 
the [Draft] Amendments to IFRS 7 propose to add supplier finance arrangements as an 
example within the requirements to disclose information about changes in liabilities 
arising from financing activities and about an entity’s exposure to liquidity risk, 
respectively. 
 
Paragraphs BC16 and BC21–BC22 of the Basis for Conclusions explain the Board’s 
rationale for this proposal. 
 
Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, 
please explain what you suggest instead and why. 

 
As a consequence of the changes proposed above, the Board should alter the 
examples provided to clarify that no disclosures are required if the reporting entity 
remains unaffected from such arrangement (e.g. because it does not benefit from 
extended payment terms) and to reflect a reduced amount of disclosures.  


