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Dear Stig 
 
IASB Discussion Paper ‘Fair Value Measurement’ 
 
This letter sets out the ASB’s comments on the draft EFRAG comment letter on the 
above IASB Discussion Paper. We are still finalising the ASB’s response to the IASB 
and will forward you a copy when it is ready. 
 
Overall, we agree with the EFRAG draft response, which sets out essentially the 
same concerns as the ASB response.   
 
I note that, in a number of places in Appendix 2 to the draft letter (the proposed 
answers to Questions 6,10 and 12), EFRAG is specifically seeking comments from 
respondents. I attach the answers to those questions as set out in the proposed ASB 
response to the IASB, which I hope will provide some useful input to EFRAG in 
finalising the comment letter. 
 
 
Yours sincerely 
 

 
 
 
Ian Mackintosh 
Chairman, Accounting Standards Board 
DDL: 020 7492 2434 
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Extracts from proposed ASB response to the IASB  

Q6. Does the exit price measurement objective in SFAS 157 differ from fair value 
measurements in IFRSs as applied in practice?  If so, which fair value 
measurements in IFRSs differ from the measurement objective in SFAS 157?  
In those circumstances, is the measurement objective as applied in practice an 
entry price?  If not, what is the measurement objective applied in practice?  
Please provide a basis for your views. 

 

Some of the older IFRS standards that incorporate fair values were written 
up to ten years ago.  Applying a new definition of fair value retrospectively 
on these standards may alter the original meaning.  We therefore welcome 
the fact that the IASB will perform a standard-by-standard review of fair 
value measurements required by IFRS to measure consistency with any 
exposure draft proposals.   

As mentioned in our covering letter we do not believe that, currently, fair 
value used in IFRS is the same as that mentioned in SFAS 157.  As a start the 
notion of fair value in IFRS, with a number of exceptions, is based on entry 
and settlement prices not exit prices.  Furthermore, entity specific prices are 
widely used because of a lack of liquid markets (these entity specific prices 
are not reliant on hypothetical markets and market participants in order to 
arrive at the price as required under level 3 of SFAS 157).  There are a 
number of examples of such use in the current IFRS literature.  We include a 
few such examples below, however, this is not meant to be an exhaustive 
list.  

The requirements for recognition of finance leases at fair value in IAS 17 
Leases, is for it to be based on the price paid by “knowledgeable, willing 
parties in an arm’s length transaction” not “market participants” as required 
in SFAS 157.  This seems as likely to point to an entry value as much as an 
exit value. IAS 17 goes on to prescribe that the alternative measurement 
methodology for such leases is the present value of the minimum lease 
payments where the discount rate is required to be the interest rate implicit 
in the lease.  Therefore, the present value of the lease payments will be 
transaction specific and not what a hypothetical market participant would 
pay for the lease. 

IAS 19 Employee Benefits, when requiring the fair value measurement of the 
plan assets, specifies that in the absence of a market the fair value of plan 
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assets is estimated by discounting expected future cash flows using a 
discount rate that reflects both the risk associated with the plan assets and 
the maturity or expected disposal date of those assets.  Again, no reference 
is made to market participants. 

IAS 38 Intangible Assets when discussing the measurement of fair values of 
an intangible asset acquired in a business combination notes that the most 
reliable estimate of fair value is the quoted market price which is “usually 
the current bid price”.  When considering revaluation of intangible assets 
the standard goes on to note that contracts for intangible assets are 
“negotiated between individual buyers and sellers, and transactions are 
relatively infrequent.  For these reasons, the price paid for one asset may not 
provide sufficient evidence of the fair value of another.”  In fact, the 
standard allows an intangible asset to be carried at cost less amortisation 
and impairment losses if no active market for the asset exists.  The exit price 
model of fair value in SFAS 157 appears to consider the price paid for 
another asset as being the fair value (as being the Level 2 measurement) and 
would not consider any other alternatives. 

Q10. Does the transfer measurement objective for liabilities in SFAS 157 differ from 
fair value measurements required by IFRSs as applied in practice?  If so, in 
practice which fair value measurements under IFRSs differ from the transfer 
measurement objective in SFAS 157 and how do they differ? 

Yes. Under IFRS very few liabilities are currently required to be measured at 
fair value.  The main exceptions relate to financial liabilities.  On initial 
recognition the fair value for these is normally considered to be the 
transaction price (IAS 39 paragraph AG64).  On later remeasurement for 
liabilities where no liquid markets exist and therefore valuation techniques 
are used, the fair value is based on the cash flows required to settle the 
liability.  Therefore, in these circumstances there is a difference between the 
measurement objective in SFAS 157 and the fair value measurement practice 
under IFRS. 

 

Q12. Do you believe that the provisions of SFAS 157, considered in conjunction 
with the unit of account guidance in IAS 39, would result in a portfolio based 
valuation of identifiable risks of instruments considered in aggregate, or an 
in-exchange exit price for the individual instruments?  Please give reasons for 
your views. 
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We question whether the application of IAS 39 can be interpreted as to result 
in a valuation based on the risks of a portfolio considered in aggregate, for 
two reasons: 

(1) paragraph AG72 of IAS 39 simply permits the use of mid-market prices 
as the basis for determining fair value of risks that are offset within the group 
of assets and liabilities; it does not describe the process of valuation in terms 
of treating the offsetting risks as a single unit of account; 

2) applying this approach under the terms of paragraph 6 of SFAS 157 
would require both the disaggregation of the risks inherent in individual 
financial assets or financial liabilities, and then aggregation of similar (but 
offsetting) risks across instruments. We think this is a more complex 
disaggregation and re-aggregation process than seems to be envisaged in the 
wording of paragraph 6. 

We would suggest that the IASB clarifies its intentions in this area by means 
of amendment to IAS 39. 

 
 
 

 
 


