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22 June 2010 
 
 
Dear Françoise 
 
EFRAG Draft Comment Letter on the IASB Exposure Draft ‘Fair Value Option for 
Financial Liabilities’ 
 
Thank you for providing the UK Accounting Standards Board (ASB) with the 
opportunity to comment on your draft comment letter (DCL) to the International 
Accounting Standards Board’s (IASB’s) Exposure Draft (ED) ‘Fair Value Option for 
Financial Liabilities’.   
 
The ASB broadly agrees with the views set out in the EFRAG DCL, in particular that 
the fair value changes relating to own credit risk for liabilities designated under the 
fair value option should not have an impact on profit or loss.  We also agree with 
EFRAG’s support for the one-step approach to presentation. However, we do not 
agree with EFRAG’s view (in response to Question 2) that in extremely rare 
circumstances when the fair value changes of financial assets are linked to an issuer’s 
own credit risk, the effects of changes in the own credit risk of the liability should be 
recognised in profit and loss account if this reduces an existing accounting 
mismatch. We believe that using the fair value option for financial liabilities is 
already an exception to the general measurement principles for financial liabilities 
and introducing a further exception would not be justified. 
   
Appendix 2 of the EFRAG DCL discusses some of the overarching aspects of the new 
requirements for classification and measurement of financial instruments. In 
particular, we share the concern that different requirements for the classification and 
measurement of financial liabilities will create complexity. That said, we do not 
think that the IASB should go back on their earlier decision to eliminate bifurcation 
of embedded derivatives for financial assets.  In addition, we do not have any 
specific concerns over elimination of the cost exemption for derivative financial 
liabilities on unquoted equity instruments.  
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Our response to the IASB on this ED is attached for your information. 
 
Should you have any queries regarding this response please contact me, or Deepa 
Raval, Project Director, on +44 207 492 2424 or by email d.raval@frc-asb.org.uk.   
 
Yours sincerely 
 
 

 
 
Ian Mackintosh 
Chairman 
DDI: 020 7492 2434 
Email: i.mackintosh@frc-asb.org.uk 
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Gavin Francis 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London 
EC4M 6XH 
 

22 June 2010 
 
 
Dear Gavin 
 
IASB Exposure Draft ‘Fair Value Option for Financial Liabilities’ 
 
This letter sets out the comments of the UK Accounting Standards Board (ASB) on 
the above Exposure Draft (ED).   
 
The ASB broadly supports the proposals in the ED in so far as they address the issue 
of own credit risk for financial liabilities measured using the fair value option.  The 
ASB agrees that recognising the effects of changes in own credit risk on a liability in 
profit or loss does not provide meaningful information unless the liability is held for 
trading.  However, the ASB does not agree with the proposed two-step approach.  
The ASB prefers the alternative one-step approach on the basis that it is consistent 
with the view that changes in own credit risk on a liability should not affect profit or 
loss, it is less complex than the two-step approach and it does not introduce a new 
method of presentation under IFRS. 
  
Our responses to the questions contained in the ‘Invitation to Comment’ section of 
the ED are included in the Appendix to this letter. However, the ASB has a number 
of overarching comments when the model for financial liabilities is considered in the 
context of IFRS 9. 
 
a) We would recommend that the IASB consider permitting reclassifications for 

financial liabilities when there is a change in business model as the business 
model concept applies to both financial assets and financial liabilities. 
Accounting mismatches are likely to occur in a situation where financial assets 
and financial liabilities are managed together but the financial assets are 
reclassified due to a change in the business model. 

 



b) Many of the financial liabilities requirements from IAS 39 are being moved across 
to IFRS 9 as part of the phased approach adopted for the financial instruments 
project.  As this ED has a narrow focus, it is difficult to evaluate the financial 
liabilities requirements in IFRS 9 in their entirety.   Whilst we understand the 
reasons for aspects of this project being split into separate phases, we would 
recommend that the IASB publish a comprehensive ED on all phases of IFRS 9 
before the end of 2010.   We believe this will enable constituents to consider the 
proposals for financial instruments and their adequacy in the round.    

 
If you would like to discuss any of the comments, please contact Deepa Raval on   
020 7492 2424 or myself on 020 7492 2434. 
 
 
Yours sincerely 
 
 

 
 
 
Ian Mackintosh 
Chairman, ASB 
DDI: 020 7492 2434 
Email: i.mackintosh@frc-asb.org.uk 
 
 
 



 
 
 
 

 
 

 

Appendix: Response to the Invitation to Comment  
 
 
Question 1  
 
Do you agree that for all liabilities designated under the fair value option, 
changes in the credit risk of the liability should not affect profit or loss? If you 
disagree, why?  
 
1. We agree that changes in the own credit risk of a liability should not affect profit 

or loss for all liabilities designated under the fair value option.  Recognition of 
changes in own credit risk for a liability carried at fair value in the profit an loss 
account leads to counter-intuitive accounting and does not provide decision-
useful information.  

 
Question 2  
 
Or alternatively, do you believe that changes in the credit risk of the liability 
should not affect profit or loss unless such treatment would create a mismatch 
in profit or loss (in which case, the entire fair value change would be required 
to be presented in profit or loss)? Why?  
 
2. We do not believe that changes in own credit risk on a liability designated under 

the fair value option should be recognised in the profit and loss account.  This 
view is formed on the basis that recognition of changes in own credit risk in the 
profit and loss account does not provide meaningful information to users. 

 
Question 3 
 
Do you agree that the portion of the fair value change that is attributable to 
changes in the credit risk of the liability should be presented in other 
comprehensive income? If not, why? 
 
3. We agree that the portion of the fair value change that is attributable to changes 

in own credit risk of the liability should be presented in other comprehensive 
income. However, we would encourage the IASB to examine the purpose of other 
comprehensive income and establish a principle for recognition of gains and 
losses therein. 

 
Question 4 
 
Do you agree that the two-step approach provides useful information to users 
of financial statements? If not, what would you propose instead and why? 
 
4. We do not agree with the two-step approach. In our view, presenting the fair 

value change attributable to changes in own credit in the profit and loss account, 



 

then backing it out into other comprehensive income adds another layer of 
complexity and introduces a new method of presentation under IFRS.   

 
 
Question 5 
 
Do you believe that the one-step approach is preferable to the two-step 
approach? If so, why? 
 
5. We prefer the one-step approach as it is consistent with the view that changes in 

the own credit risk on a liability should not affect profit or loss.   
 
Question 6 
 
Do you believe that the effects of changes in the credit risk of the liability 
should be presented in equity (rather than in other comprehensive income)? 
If so, why? 
 
6. No.  We do not support an approach where the effects of changes in own credit 

risk of a liability are taken directly to equity.  Gains and losses relating to changes 
in own credit risk are not transactions with equity holders.   Therefore, it is more 
appropriate to recognise such changes in other comprehensive income.  

 
Question 7 
 
Do you agree that gains or losses resulting from changes in a liability’s credit 
risk included in other comprehensive income (or included in equity if you 
responded ‘yes’ to Question 6) should not be reclassified to profit or loss? If not, 
why and in what circumstances should they be reclassified? 
 
7. Yes.   We consider that this decision is in line with the IASB’s position in IFRS 9 

where recycling of gains and losses on equity instruments presented in OCI is not 
permitted.   

 
Question 8 
 
For the purposes of the proposals in this exposure draft, do you agree that the 
guidance in IFRS 7 should be used for determining the amount of the change in 
fair value that is attributable to changes in a liability’s credit risk? If not, what 
would you propose instead and why? 
 
8. We agree that the guidance in IFRS 7 provides a reasonable proxy for 

determining the amount of the fair value change that is attributable to changes in  
own credit risk of a liability.  Paragraph 10(a)(ii) gives an entity the option of 
using an alternative method for determining the own credit risk element of the 
fair value change if this is provides a more faithful representation.  We believe 
that the guidance in paragraph B4 of IFRS 7 together with option in paragraph 
10(a)(ii) is adequate.  

 



 

Question 9 
 
Do you agree with the proposals related to early adoption? If not, what would 
you propose instead and why? How would those proposals address concerns 
about comparability? 
 
9. We agree that early adoption should be permitted as this is consistent with the 

classification and measurement requirements for financial assets in IFRS 9.  To 
avoid ‘cherry-picking’, if an entity chooses to early adopt this piece,  we believe it 
is necessary for that entity to adopt all other phases of IFRS 9 that it has not 
already adopted.  

 
Question 10 
 
Do you agree with the proposed transition requirements? If not, what 
transition approach would you propose instead and why? 
 
10. We support retrospective application.  IFRS 7 already requires an entity to 

disclose the amount of change attributable to changes in own credit risk for 
financial liabilities designated as at fair value through profit and loss.  Given that 
the ED is limited in scope, the costs of retrospective application should be 
minimal.  


