BUSINESSEUROPE
]

European Financial Reporting Advisory
Group (EFRAG)

35 Square de Meeds

B-1000 Bruxelles

BELGIUM

3 December 2014

Dear Chairman,

Re: Discussion Paper: Should Goodwill still not be amortised? Accounting and
Disclosure for Goodwill

BUSINESSEUROPE welcomes the opportunity to comment on the EFRAG Research
Group’s paper on the Accounting and disclosure for goodwill (the DP). Our comments

below are made in the context of current accounting and disclosure for goodwill in the
body of IFRS.

Question 1

Do you agree that there should be a requirement to recognize goodwill as an
asset and amortise it over subsequent periods?

Is goodwill an asset?

In IFRS 3, “core goodwill" is defined as including two elements: the “going concern”
element representing the ability of the acquiree’s established business to earn a higher
rate of return from the collection of net assets than would be expected if those net
assets had to be acquired separately by the acquirer; and the synergies and other
benefits expected from the combination of the acquiree’s and the acquirer's net assets
and businesses. In addition, any over- or underpayment resulting from the bidding
process or a distress sale is also included in the carrying amount of the goodwill
recognised, on the grounds that it is difficult to identify and reliably measure these
elements at the time of the initial business combination.

There is widespread agreement amongst our members that acquired goodwill,
including all the elements referred to above, is an asset and should be recognised as
such. We agree with the conclusions IFRS 3.BC322 and 323 in this respect.
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Should goodwill be amortised?

A majority of members are in favour of the amortisation of goodwill. This view is based
on the reasons cited in paragraphs 13 and 75 of the DP:

a) Acquired goodwill is an asset that is consumed over time, particularly in a
competitive environment, and is replaced by internally generated goodwill over
time. Amortisation ensures that acquired goodwill is recognised in profit or loss
and not compensated for by the recognition of internally generated goodwill.

b) Even though it may be difficult in some instances to estimate the useful life of
goodwill, that is also the case for many items of property, plant and equipment
or intangible assets. Amortisation is necessary to reflect this economic
phenomenon and to attempt to match the consumption of the costs and the
benefits of the transaction. Amortisation is consistent with the approach taken
for other intangible and tangible assets that do not have indefinite useful lives,
and there is no conceptual reason for treating acquired goodwill differently.

c) Amortisation provides a practical solution for the subsequent accounting for
goodwill, in that it obviates the need for a systematic and recurrent impairment
test, which companies generally find onerous and of no use for internal
management purposes.

Most members believe that it is possible to estimate the useful life of goodwill on a
sufficiently reliable (or reasonable) basis using the economic assumptions that were
used to price the transaction originally.

Finally, some members think that the allowing of the amortisation of goodwill would
provide relief from the burden and consequent cost of searching for and measuring the
acquiree’s unrecognised intangibles which are currently required to be recognised and
amortised separately from goodwill.

In contrast, some members consider the “impairment-only” approach to be more
conceptually robust and more relevant to financial statements than the “amortization
and impairment approach”. They argue that the goodwill initially recognised is in some
instances not replaced by internal goodwill but is rather sustained by rationalisation
activity and future investment. In addition, there are some items acquired that often
cannot be recognised separately as assets but which are of potentially indefinite life,
such as, for example, synergies or access to a new market. It is also arguable a
whether a premium paid to secure an acquisition is an asset, and its economic life is
certainly impossible to assess. Moreover, the cessation of amortisation at the end of
the economic life of goodwill can lead to a significant step-up in net profit which is
difficult to link to a real economic event. In the view of these members, the best way to
resolve such issues is to include these elements in goodwill and test them
systematically for impairment.
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However, the impairment test requires a lot of judgment (in respect of the definition of
CGUs, preparation of future cash flow projections, calculation of the cost of capital,
etc.), and the practical problems can outweigh the intended benefits. The information
generated from annual impairment testing is not generally of use to management, can
result in disclosures of competitive-sensitive information and is seen as an
administrative burden.

On balance, we suggest that the following approach would be reasonable: there should
be a rebuttable presumption that acquired goodwill has a finite useful life which the
entity can estimate sufficiently reliably. Goodwill should be amortised over this period.
Where the entity can demonstrate on a continual basis that goodwill has an indefinite
useful life, or that the useful life cannot be estimated reliably, the entity should be
required to apply an “impairment-only” approach as at present.

Question 2

Assuming that there was a requirement to amortise goodwill, do you think that
the IASB should:

(a) Indicate what the amortization period should be?

(b) Indicate a maximum amortization period?

(c) Provide guidance on how entities should assess the amortization period (for
instance, by referring to the expected payback period or the useful life of the
primary asset)?

(d) Allow entities to elect the amortization period they consider appropriate?

We note the findings of the academic research cited in paragraph 80 of the DP which
indicate that the economic life of the “excess earning power” may generally be on
average 10 years or less. However, we do not believe that a standard setter is better
placed than the entity's management to judge the useful life of any specific asset
owned by the entity, including goodwill. Any imposition of a prescribed or maximum
amortisation period would, in our view, be merely an “anti-abuse” measure, and as
such, would have, in our view, no place in an accounting standard. We think that, over
time, “market forces” (the scrutiny of users and regulators) will ensure that entities will
not use unreasonable estimates.

We think that the entity’s management is able to arrive at a reasonable estimate of the
useful life of acquired goodwill, and that the role of the standard setter should be limited
to providing guidance on the factors that should be taken into account by the
management in arriving at its estimate of useful life. In this respect, the suggestions
laid out in paragraph 84 of the DP would provide a reasonable basis for the estimation
of the amortisation period. Factors listed to be taken into account could include
academic studies, such as those referred to in the DP.

In conclusion, we would support approaches (c¢) and (d) above. It is, of course,
necessary for the amortisation approach to be complemented by a sound impairment
model.
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Question 3

The DP suggests the need for improved guidance in a number of areas in IAS 36.
Do you think that the IASB should improve and/or provide additional guidance in
relation to:

(a) the methods to determine the recoverable amount of the goodwill;

(b) the application of the value-in-use model;

(c) the identification of cash-generating units and allocation to each unit; and
(d) The choice of the discount rate.

If not, please indicate why. Please state any specific suggestions for
improvements you may have.

Although members recognise that they encounter difficulties and restrictions with the
current model in the areas cited in the DP, they have developed approaches which
they believe satisfy the requirements of the current standard and appropriately reflect
the circumstances of their specific activities.

Many entities indicate that goodwill is not monitored at a very detailed level by
management and that users do not appear to examine the allocation of goodwill in
detail nor consider the subsequent accounting for goodwill closely. Although we can
understand that users might react to a greater extent and more negatively to
impairments that occur during a financial crisis, we are not convinced by the findings of
the studies cited in paragraphs 94 to 96 which imply that depression in the financial
markets should lead to an increase in goodwill impairment losses for industries other
that the financial industry.

Consequently, we do not believe that it would be helpful or justified from a cost/benefit
standpoint to provide further detailed guidance in IAS 36. We are concerned that any
attempt to reduce the use of judgement by management will lead to a decrease in the
entity-specific quality of impairment testing which will not enhance meaningful
comparability.

The use of the pre-tax discount rate is contested by some on conceptual grounds, and
is found to be very difficult to calculate. The question of the choice of the discount rate
is a recurrent, widespread and difficult issue. The approach to the discount rate should
be dealt with by the |ASB on a holistic basis covering all areas where discounting is
required in IFRS.

Finally, we agree with the conclusion of the DP (paragraph 100) that it is impractical to
carry out an impairment test which considers only acquired goodwill. Entities that have
considered this approach have found it to be extremely difficult to put into practice on a
sustainable basis.
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Question 4

The DP suggests a number of possible new disclosures about impairment
testing for goodwill. Do you think that the IASB should consider improving
requirements to:

(a) assist users in understanding the robustness of the modelling and the
entity’s current assumptions;

(b) provide confirmation of the ‘reasonableness’ of the entity’s past
assumptions; and

(c) assist users in predicting future impairment.

The current disclosure requirements of IAS 36 in respect of goodwill are extensive and
onerous to provide, and in some cases require information of a commercially-sensitive
nature.  While we recognise that some users complain of a lack of necessary
information, we would caution the IASB against imposing any further requirements for
disclosure without careful consideration and convincing justification of what is required
and elimination of information which is not essential. This is an area where close
cooperation between the standard setter, users and preparers would be required to
arrive at an optimal set of requirements.

On the specific point raised in (b) above, we think that any requirement to justify the
reasonableness of assumptions “after the event’” would be both very onerous for
preparers and create an increased risk of litigation for them. Although entities
generally carry out analyses of variances as part of their normal performance reporting
activity, such analysis is not specifically directed at the confirmation of assumptions for
the goodwill impairment test. A requirement to prove the reasonableness of the
assumptions used would be burdensome. Assumptions used for the impairment test
should be consistent with those used for performance reporting and planning. We think
it is the role of the entity and its auditors to ensure that the assumptions used for the
test are reasonable and consistent, and the financial statements should at most have a
statement to confirm that this is the case.

Question 5

IAS 38 requires that intangible assets with indefinite useful lives are not
amortised but tested for impairment at least annually. Assuming that there was
a requirement to amortise goodwill, do you think that the same requirement
should be extended to other intangible assets with indefinite useful lives? In
addition, assuming that there was a requirement to amortise goodwill, do you
think that the current requirements of identifying intangible assets separately
from goodwill should be reconsidered? If so, how?

In some cases (e.g. brands and trademarks) an indefinite useful life is certainly
possible and the identification of the intangible asset and the valuation thereof is
relatively straightforward. However, in other cases it would be reasonable to apply the
same approach as that for goodwill, i.e. to use a rebuttable presumption as discussed
in our response to Question 1.
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In respect of the identification of intangible assets separately from goodwill, it should at
the very least be made clear that the entity is expected only to make reasonable, but
not exhaustive, efforts to identify such assets.

Other matters

If it is decided at a later stage in this project that the impairment-only approach to
goodwill should be retained, then it would be appropriate, in our view, to extend to
IFRS preparers the relief currently accorded to US preparers by Topic 350 which
permits all entities first to assess qualitative factors to determine whether it is more
likely than not that the fair value of the cash generating unit is less than its carrying
amount before proceeding to a full impairment test. This would help ensure that IFRS
preparers do not suffer a burden compared with their competitors in the USA.

Finally, although we recognise that IFRS 3 is a standard that is highly consistent with
the equivalent US standard, we think that the topic of goodwill amortisation is so
important to the rest of the world that EFRAG and the IASB should not be deterred
from making changes in this area by the constraints of an agenda of convergence.
Nevertheless, we consider that the arguments advanced for the reintroduction of
goodwill amortisation should be considered by other standard setters, with the aim of
avoiding divergence.

We remain at your disposal should you wish to discuss this subject further.

Yours singaraly,
O«l—
\

Jérédme P. Chauvin
Deputy Director General



